Ugrás a tartalomra
2023.09.09 - 08:57

Új technológiák, gépek, virágözön és borutca

Az állam és az önkormányzat is kiemelt ágazatként tekint a mezőgazdaságra – hangzott el az Expo megnyitóján Topolyán
Új technológiák, gépek, virágözön és borutca

Pénteken délután megnyílt a 19. Expo, a háromnapos topolyai mezőgazdasági és gazdasági kiállítás és vásár, amelyen mintegy 200 kiállító és nagyon sok kistermelő van jelen. Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, hogy minden évben egyre több termelő gyűlik össze a rendezvényen, valamint olyan üzletemberek, akiknek vállalkozásai kapcsolódnak a mezőgazdasághoz és annak ágazataihoz.

Az a törekvés, hogy megteremtsék a pozitív versenyképesség légkörét, melynek eredményeképpen közösen meg tudnak felelni a mind igényesebb piacoknak. Kiemelte, hogy mezőgazdaság a szerb kormány prioritásai közé tartozik. A napokban a pótköltségvetés elfogadása után a minisztérium költségvetése 114,4 milliárd dinárt tesz ki, ami minden idők legnagyobb agrárköltségvetése. A keret legnagyobb részét a támogatások, szubvenciók teszik ki a családi gazdaságok számára. A költségvetés nagysága egyértelművé teszi az állam elkötelezettségét a mezőgazdaság irányában – jelentette ki. Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a megnyitón hangsúlyozta, hogy az önkormányzat is kiemeltként tekint az agráriumra. Az elmúlt év végén is meghirdették a mezőgazdasági pályázatot 14,3 millió dináros keretösszeggel, és csaknem 700 mezőgazdasági termelő részesült támogatásban.

Kétmillió dinárt biztosítottak a talajelemzésre, valamint az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vásároltak jégvédelmi rakétákat 2,1 millió dinár értékben. A nyári viharok alkalmával bebizonyosodott, hogy milyen nagy jelentősége van ennek a központnak, hiszen Topolya község területén nem volt jelentősebb jégkár. A helyi közösségek és a gazdaszervezetek összefogtak, rendbe tették a földutakat, az önkormányzat pedig biztosította az ehhez szükséges üzemanyagot – mutatott rá beszédében a polgármester. Hozzátette, hogy az akció most ősszel is folytatódik. Kitért még arra is, hogy a gazdaságra is nagy figyelmet fordítanak. A város fejlődése újabb befektetőket vonz a községbe, és szeretnék, ha ez a jövőben még fokozódna. Nagy előrelépésre számít a Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítése kapcsán, hiszen vélhetően még több cég fog majd lehetőséget látni a község kedvező földrajzi helyzetében.

Fekete Andor, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének borászati szaktanácsadója szervezte az Expo keretében a borutcát. Elmondása szerint a borkultúra, a helyi borászatok népszerűsítése a cél ezzel az újdonsággal. Nemcsak a környékbeli borászok mutatkoztak be, hanem jöttek a Kárpát-medence más tájairól is.

Slingár Irén, az Expó fő szervezője elmondta, hogy idén is mintegy 200 kiállító és nagyon sok kistermelő van jelen. A borutca és a sok virág újdonságnak számít, ezzel is szerették volna még vonzóbbá tenni a rendezvényt. Kiemelte, hogy szombaton a biotermelők számára lesz kerekasztal-beszélgetés 11 órától. Szombaton délután is lesz előadás, amikor Balassa Endre, a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség topolyai irodavezetője elsősorban a női vállalkozók szempontjából érdekes pályázati lehetőségekről beszél. Szombaton 19 óráig látogatható a kiállítás. Vasárnap a pálinkaverseny eredményhirdetése 10 órakor kezdődik, mintegy 150 minta érkezett. A tombola húzása is vasárnap lesz, a Capriolo, az Agrotech, a Kite, a John Deere és sok más szponzor támogatásának köszönhetően értékes nyereményeket sorsolnak ki.

MODERN AGRÁR- ÉS FELDOLGOZÓIPARI TECHNOLÓGIÁK

Az első konferenciát az Expo keretében még délelőtt, a hivatalos megnyitó előtt megtartották. Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED) cégvezetője elmondta, mindig újdonságokat hoznak az Expóra. Ezúttal oktatási, gazdasági, valamint a talaj minőségéhez köthető témákkal foglalkoztak az előadók, emellett a napenergia felhasználásáról, az új technológiákról, az elektromos járművek terjedésről is értekeztek az előadók.

Szügyi György, az Innovatív Klaszterek Országos Szövetségének (IKOSZ) elnöke előadásában rámutatott, hogy a klaszteren belül a vállalkozás akkor érzi magát biztonságban, ha pontosan tudja, hogy az értékteremtési láncban milyen szerepet tölt be. Dr. Némedi Erzsébet biotechnológus és táplálkozástudományi szakember, az Expedit Nodum alapítója, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ innovációs igazgatója a közelmúltig, majd a NAIK pályázati csoport vezetője, rámutatott, hogy bár sokan nem szívesen beszélnek erről, ami több száz éven keresztül működött, az sajnos a következő években nem fog, ezért van szükség szemléletváltásra az élelmiszer-termelés teljes láncolatában.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün