Ugrás a tartalomra

Új mentőautót kapott a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház

Új mentőautót kapott a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház

 A defibrillátorral is felszerelt járműnek köszönhetően hatékonyabb és biztonságosabb lesz a sürgősségi ellátás.

Átadták rendeltetésének az új mentőautót Topolyán. A korszerű, speciális, Olaszországból importált jármű rendelkezik a mentőszolgálat számára fontos műszerekkel, melynek köszönhetően jobb ellátásban részesülhetnek a betegek.

Dr. Goran Provči, osztályvezető, elsősegély szolgálat, Dr. Hadzsy János Egészségház, Topolya: „Kevésbé fog rázkódni a jármű szállítás során, kényelmesebb lesz a pácienseknek, a fűtés is minőségi a járműben. A mentőautóban egy átalakító is van, ami lehetővé teszi, hogy a jármű beindítása nélkül is töltődjenek a berendezések, ez idáig nem volt. Kaptunk egy defibrillátort is, ami szintén kiegészíti a felszerelésünket.”

Az elmúlt évben több mint 12 ezer esetben riasztották a topolyai mentősöket. Az új járművel most már öt mentőautója van a szolgálatnak. Topolya község mintegy 600 négyzetkilométeres területéről ide, a Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálatához futnak be a segélyhívások.

Dr. Illés Csilla, igazgató, Dr. Hadzsy János Egészségház, Topolya: „Mondjuk Pacsér és Pobeda között mintegy 70 km légvonalban, ezt egy mentőcsapat biztosítja, úgy gondolom, hogy ez kevés, a lakosság elöregedett, a közlekedés sokkal sűrűbb, mi az Újvidék-Szabadka autóút egy szakaszát is biztosítjuk a bácsfeketehegyi elágazástól a nagyfényi leágazásig, ez mintegy 40 kilométeres szakasz.”

A mentőautót a topolyai önkormányzat 6,6 millió dináros támogatásából vásárolták. Szatmári Adrián, Topolya polgármestere az átadón elmondta, az önkormányzat már nem gyakorolja az alapítói jogokat az egészségház felett, de továbbra is támogatja azt, hiszen a polgárok egészsége mindenek előtti.

„A tavalyi évben sikerült felújítanunk és megnyitnunk a kettes rendelőt itt, Topolyán, ezen kívül 3 millió dinárral finanszírozzuk az infarktust szenvedett betegeknek a Kamenicára történő szállítását, valamint 9 millió dinárt irányoztunk elő a falusi rendelők működésére, további 11 millió dinárral a fűtési rendszer felújítását finanszírozzuk.”

További fejlesztéseket tervez az önkormányzat a község egészségügyi intézményeiben. A zentagunarasi rendelő fűtésrendszerét is felújítják az idén.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV