Ugrás a tartalomra
2023.03.31 - 10:50

Új kutat fúrnak Csantavéren

Új kutat fúrnak Csantavéren

 A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.

Szabadkával ellentétben, ahol mélyebb kutakra van szükség és arzénmentesítő üzemet is ki kellett építeni, Csantavéren erre nincs szükség. Fertőtlenítés után azonnal hálózatba kerülhet a víz.

A faluban öt, a kilencvenes években fúrt kút látja el a lakosság vízszükségleteit. Mivel ezeknek az élettartama harminc év, decemberben egy új kút kifúrása kezdődött meg. A kedvező időjárásnak köszönhetően a szivattyúk már lekerültek a kútba, amely 124 méter mély és két vízbázisból nyeri a vizét.

Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, Szabadka: „Fontos megemlíteni, hogy nagyjából olyan 47-48 kilométer vízvezeték-hálózatunk van, és ezt üzemeltetjük Csantavéren. Erre még Zentaörs rájön 5-6 kilométerrel. Nagyjából olyan 70-80 százalékban le van Csantavér fedve, hiányozna még 10-12 kilométer, hogy teljesen le legyen a település fedve ivóvízzel. Amit még fontos kiemelni az, hogy körül belül 2900 és 3000 fogyasztónk van itt Csantavéren és Zentaörsön együttvéve a két településen, mert ezekből a kutakból van ez mind ellátva.”

A Vízművek és Csatornázási Közvállalat folyamatosan követi kutainak állapotát, annak érdekében, hogy felhasználóinak stabil vízellátást biztosíthasson.

Ercsi Hargita, tanácstag, Városi Tanács, Szabadka: „Folyamatosan követik a kutaknak az állapotát, és észrevették az utóbbi pár évben, hogy szükség lesz új kutat fúrni, ezért elkészítették tervdokumentációt, majd ezt engedélyeztették, és az engedélyek megszerzése után került sor a kiépítésre. Első fázisban most egy kút fúrása történt meg. Ennek a kútnak a fúrására a város biztosította az anyagi fedezetet 20 millió dinár értékben. Csantavér területén most egy kutat fúrnak, de ezen a közbeszerzésen belül két kutat fúrnak. Csantavéren most vannak a befejező munkálatok.”
 

Egyébként a csantavérivel egyidőben Szabadkán az egyes számú vízgyár területén is egy új kutat fúrnak. Mindkettő 240 nap alatt készül majd el.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.06.05 - 09:08
A Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei helyi szervezetének szervezésében alkalmi műsort tartottak vasárnap délelőtt a n
A nemzeti összetartozás napja Óbecsén
2023.06.05 - 08:08
Vasárnap Királyhalmán a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban, illetve a templomkertben ünnepelték meg a magyar ö
Királyhalmán megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról