Ugrás a tartalomra

Új kút épül Kishegyesen

Tartományi támogatással közel hatmillió dinár értékben bővül a vízhálózat kapacitása

Kishegyesen két nagy kapacitású és több kisebb kút biztosítja a vízellást a település lakossága számára. A kisebb kutak régiek, és a vízhozamuk sem elégséges, ezért szükségessé vált egy harmadik, nagy kapacitású, modern kút beiktatása. A hét során az önkormányzat részéről hatalmas előrelépés történt ez ügyben – számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– Mi is részt vettünk a tartományi mezőgazdasági titkárság által meghirdetett pályázaton, és egy új kút kifúrására, valamint felszerelésére kaptunk pénzt. Ez a kút Kishegyesen, a Verbászi út végén épülhet majd meg. A tartományi titkárság 5,7 millió dinárt irányozott elő erre a projektumra. Ennek az összegnek a húsz százalékát az önkormányzat biztosítja önrészként. Reményeink szerint az új kút nagyon gyorsan elkészül. Természetesen mindenekelőtt kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, majd kiválasztjuk a jelentkezők közül a munkálatok kivitelezőjét. Ennek az eljárásnak mintegy másfél hónap a lefolyása, úgyhogy legfeljebb két és fél hónap múlva kezdődhet meg a kiépítése – mondta el a képviselő-testület elnöke. Az új kút kiépítésével lesz még egy nagy kapacitású ivóvízforrása Kishegyesnek, ami a település déli, délnyugati részét láthatja el vízzel. Ezzel együtt már elegendő vizet tudnak szolgáltatni a felhasználók számára – fogalmazott Szűgyi.

– Az egész falut madártávlatból tekintve a korábbi két nagy kapacitású kút és majd az új kút háromszög formát alkot. Idáig Kishegyesnek a délnyugati részét az úgynevezett Újfaluban lévő B3-as kútról láttuk el ivóvízzel. Persze léteznek kisebb kutak is, de azok 30-40 évesek, így inkább csak besegíteni tudnak a lakossági szükségletek ellátásába, mintsem valós vízmennyiséget biztosítani. Amikor az új kutat hozzáadjuk a vízhálózathoz, akkor a település vízigényét immár nagyobb kapacitásban ki tudjuk majd elégíteni – számolt be az elnök.

Kishegyes község önkormányzata a jövőben szeretné az egész község vízhálózatát felújítani és modernizálni. Erre vonatkozóan már elkészült a szükséges tervdokumentáció – tudtuk meg Szűgyitől.

– Egyedül még az van hátra, hogy erre a rendkívül költséges beruházásra pénzt biztosítsunk. Ebben mindenképpen számítunk a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és az illetékes tartományi titkárságok segítségére, mert ez egy igen nagy volumenű projektum lesz a község számára. Természetesen a munkálatokat nem lehet majd egyszerre elkezdeni a Kishegyes községhez tartozó mindhárom településen. A három faluban különböző állapotban van a vízhálózat, ezért mérlegelni fogunk, és ott kezdünk neki a munkának, ahol a legégetőbb a helyzet – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a földben lévő csővezetékek 30-40, sőt van, ahol 50 évesek.

– Több évtizeddel ezelőtt mindössze néhány helyen raktak le műanyag csöveket, és ezeken a részeken kevesebb csőtörés jelentkezik. Községszinten a legnagyobb gondot az okozza, hogy a hálózat vezetékeiben lerakódás képződik, és a vastól úgymond „besárgul” a víz – fogalmazott Szűgyi, majd hozzátette, hogy a vízvezeték-hálózat felújítása során ez a probléma is megoldódik. Az új csőrendszer pedig megfelelő karbantartással hosszú ideig megfelelő minőségű vizet biztosíthat a polgárok számára – mondta.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír