Ugrás a tartalomra

Új arculatot kap a városközpont

Folytatódnak a nagyberuházások Topolyán
Új arculatot kap a városközpont

Egy időben több nagyberuházás zajlik Topolyán, a város központjának arculata is megváltozik. Az egykori hotel épületét multifunkcionális komplexummá alakítják, zajlik a fedett medence körüli tér rendezése, valamint a park rendezése és a parkolók kiépítése.

Szatmári Adrián polgármester az év vége előtt, amikor az idei költségvetésről döntött a községi képviselő-testület, elmondta, hogy a büdzsé megtervezésekor azt tartották szem előtt, hogy a folyamatban lévő, befejezéséhez közeledő, illetve tervezett nagyberuházásokra biztosítani tudják a forrásokat. Három medence várja majd a fürdőzőket az új városi stadion mellett, az egykori Vénusz szabadidőközpont helyén felépült fürdőkomplexumban. Topolya polgármestere elmondta, hogy maga az épület elkészült, a fűtést a termálkút vizével tervezik megoldani, amiből a termálvizes medencét is feltöltik. Meglátása szerint a kivitelezési munkálatok még két évet vesznek igénybe. A jelenlegi munkálatokat a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával valósítják meg. A csaknem negyvenfokos termálvízzel tehát részben az impozáns épület fűtése is megoldható.

– Ez költséghatékony megoldás, és amennyiben lehetőség mutatkozik rá, akkor más épületeknek a fűtését is a termálkúttal meg tudjuk oldani. A fürdőkomplexum közvetlen összeköttetésben van a megépült stadionnal. Az ország egyik legmodernebb stadionja épült meg itt, és abban is kialakítanak egy hotelrészleget, wellnessközpontot szaunákkal, ezért úgy gondoltuk, hogy összekötjük a két épületet, így mindazok, akik megszállnak majd a hotelban, ki tudják használni a medence nyújtotta lehetőségeket. Ugyanakkor, akik eljönnek ide fürdőzni Topolyára, használhatják majd a stadion által nyújtott wellnesstartalmakat is. A stadion és a fürdőkomplexum közvetlen közelében a parkolói kapacitások bővítése is tervben, illetve folyamatban van. A parkoló kiépítésének első fázisa elkezdődött. Itt hatvannégy autó és három autóbusz tud parkolni, és a területet még bővíteni szeretnénk, a végső célunk az, hogy száztizennégy autó tudjon itt parkolni – nyilatkozta.
Mindez beleilleszkedik a városközpont rendezési tervébe, illetve annak szerves része. Ennek nyomán nagymértékben meg fog változni a központ arculata már a közeljövőben.

– A központ arculata teljesen meg fog változni. Egy következő lépésben majd szeretnénk felújítani a városi parkot. Az erre vonatkozó tervdokumentáció most készül. A Tartományi Természetvédelmi Intézettel közösen fogjuk megvalósítani ezt a projektet. Topolyához méltó parkot kell kialakítanunk, ezért a városi parkot teljes mértékben szeretnénk felújítani. Az a célunk, hogy az emberek nap mint nap minél többet használják, hogy közkedvelt gyülekező-, népszerű társalgóhellyé váljon – emelte ki.

 

A jövőben a központ arculatának szempontjából szintén meghatározó lesz a hotel épülete, amely a közeljövőben a tervek szerint el is készül, hiszen nagy erőkkel dolgoznak rajta.
– Valóban folyamatban van a valamikori hotel épületének felújítása. Ez egy többfunkciós épület lesz. A költségvetésben önrészként hatvanötmillió dinárt irányoztunk elő ennek a projektnek a befejezésére. Úgy gondolom, hogy az első fázisban a közigazgatást majd át tudjuk költöztetni az épületbe, egy következő lépésként pedig meg tudjuk nyitni a diákotthont, amely szintén ott kap helyet. Ötvenkilenc diáknak ad majd otthont a jövőben, és attraktív lesz a gimnáziumba, valamint a szakközépiskolába járó diákok számára. 2021 októberében már megnyitottuk a mezőgazdasági iskola mellett a diákotthont, amely százkét férőhelyes, legtöbben a mezőgazdasági iskola tanulói az ott lakók közül. Nyilvánvalóan azért van így, mert a mezőgazdasági iskola ott van mindjárt a szomszédságában – mutatott rá a polgármester.

Végül, de nem utolsósorban meg lehet említeni, hogy a víztisztító próbaüzeme befejeződött, a berendezés műszaki átvétele megtörtént. A polgármester elmondása szerint az illetékes szerv hamarosan ki kell, hogy adja a tartós működési engedélyt. Ehhez kapcsolódóan a városi szennyvízelvezető hálózat további bővítése is a tervek között szerepel.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Többi hír