Ugrás a tartalomra
2023.09.10 - 18:45

Udvarfesztivál Firigyházán

Udvarfesztivál Firigyházán

 Második alkalommal szervezték meg Udvarfesztivál néven a falusi értékekről szóló rendezvényt Firigyházán. Az eseményt a Törökkanizsáért Egyesület szervezte.

Az esemény ideje alatt a firigyházi Ricze Emlékház udvara megtelt élettel. Több gasztronómiai stand kínálata közül is lehetett válogatni. Süteményeket, krémeket és lekvárokat is lehetett kóstolni, vásárolni.

Karl Ágnes, Törökkanizsa: „Az előző évhez hasonlóan idén is igyekeztünk olyan ételeket hozni kóstolóra, amelyek a kertünkben megtermelt zöldségekből és tojásból készülnek. A cél továbbra is az, hogy megmutassuk, hogy kicsi veteményeskertekben lehet olyan dolgokat termelni, még így ősszel is, amiből nagyon finom kóstolót tudtunk mutatni. Hoztunk humuszt csicseriborsóból, illetve padlizsánkrémet, klasszikus tojáskrémet és készítettünk egy ázsiai jellegű tojáskrémet, ami currys."

A rendezvényen Paskó Csaba kelebiai plébános kovászos kenyereket készített, majd a vajdasági, illetve a bánáti gasztronómiáról is hallhattak egy beszélgetést az érdeklődők. „Bánátban én azt gondolom, pont itt ezen a helyen, ahol vagyunk, a jellemző a pirospaprika, ha jók az információim, akkor nagyon sokan paprikatermesztéssel foglalkoztak. Én úgy gondolom, hogy ezen a területen a sajt, a birkatúró, tarhó, tejföl és sok más, ami erre a területre jellemző."

Az Udvarfesztivál elsődleges célja a barátkozás, a közösségépítés, de az sem utolsó szempont, hogy a résztvevők megismerjék a falusi értékeket.

Újhelyi Nándor, szervező: „Tulajdonképpen a célok ugyanazok, mint tavaly, viszont mivel lehetőség van arra, hogy nagyobb terjedelemben mutassuk meg mindazt, ami erre a vidékre, az észak-bánsági vidékre jellemző, ezért úgy döntöttünk, hogy sokkal több programmal jelentkezünk idén. Már délután négykor gyerekfoglalkozások voltak, majd a különleges ízek és készítmények udvarát is megnyitottuk, ahol sokkal több kiárusító van, mint tavaly."

A program a Pendergő tamburazenekar koncertjével zárult.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün