Ugrás a tartalomra

Törökkanizsa önkormányzata 2022-ben 560 millió dinárból gazdálkodott

Törökkanizsa önkormányzata 2022-ben 560 millió dinárból gazdálkodott

 Számos fejlesztés, beruházás valósult meg a község területén, és várhatóan január folyamán átadják a Majdányon épülő látogatóközpontot is, valamint kezdetét veszi a sportcsarnok építése is Törökkanizsán.

A költségvetés legnagyobb része az oktatási, szociális és egészségügyi rendszernek a fenntartására lett előrelátva, de ez mellett számos támogatási formában segítették a civil szervezeteket, művelődési egyesületeket, események megszervezését. Mihók Emese törökkanizsai tanuló, évek óta részt vesz minden művelődési eseményen: „Nagyban támogatják az egyesület működését, rendezvényeket szerveznek vagy a fellépésre való eljutást, ott tartózkodást is segítik.”
 

Mindemellett pedig számos fejlesztés, beruházás is megvalósult az elmúlt évben. Több utca is kiaszfaltozásra került a község területén, ami több, mint 60 millió dinárt tette ki, de felújították a törökkanizsai egészségház és kórház körül lévő parkoló részt is. A helyi katolikus templom belső festése is befejeződött önkormányzati és állami támogatásból. Évi 10 millió dinárral támogatják a község gimnázium és szakközépiskoláját, de felújították a majdányi általános iskolát is az MNT-vel és az anyaországgal közösen.

Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke: „Szintén Majdány vonatkozásában elmondhatom azt, hogy itt egy európai uniós IPA pályázatnak köszönve, amely Szerbia és Románia között valósul meg, épül a látogatóközpont. Itt az ásatási, régészeti lelőhelyről beszélhetünk Majdány központjában, és ezeknek a beruházásoknak az értéke 25 millió euró.”
 

A községi képviselő-testület elnöke kiemelte az év eleje tartó háború az önkormányzat munkájára is nagy hatással volt, de még nagyobb problémát jelentett az illegális bevándorlók jelenléte Majdány, Rábé, Oroszlámos és a későbbiek folyamán Keresztúr településén is. Az elmúlt pár hétben ugyan csökkent a migránsok száma, viszont az általuk okozott károk nagyok, több házat leéltek, tönkretettek, temetőkben kárt tettek.

Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke: „Ugyanakkor mi a nyáron elindítottunk egy házbontási akciót, aminek köszönhetően az első körben nyolc olyan épületet bontottunk le, amelyek teljes mértékben életveszélyessé váltak az elmúlt időszakban és amelyekre az önkormányzat kiadva a bontási engedélyt. Azt tudni kell, hogy olyan épületekről van szó, amelyek bontásához a tulajdonosok járultak hozzá.”
 

Törökkanizsa önkormányzata a következő évben valamelyest nagyobb költségvetéssel fog rendelkezni. A tervek között szerepel elsőként a törökkanizsai sportcsarnok építési munkálatainak elkezdése is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír