Ugrás a tartalomra

Topolya ünnepe

A községi képviselő-testület díszülésén átadták a Pro Urbe díjakat
Topolya ünnepe

Topolya napját szeptember 15-én ünneplik. A községi képviselő-testület tegnapi díszülésén kiosztották a Pro Urbe díjakat, Topolya község plakettjét és a köszönőleveleket. A szerb és a magyar himnusz elhangzása után Saša Srdić, Topolya község képviselő-testületének elnöke üdvözölte a rangos vendégeket, közéleti személyiségeket, a köztársasági, tartományi, helyi önkormányzati képviselőket, a testvértelepülések küldöttségét. Üdvözlőbeszédében Szatmári Adrián, Topolya polgármestere kitért a megvalósult, a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokra, melyek évtizedekre szólnak, és pozitívan hatnak majd a község lakosainak életére.

– Szeptember folyamán számos rendezvénnyel várjuk az érdeklődőket és az idelátogatókat a Topolyai Napok alkalmából. Alkalom ez arra is, hogy megálljunk egy pillanatra, összegezzük az elért eredményeket, a megvalósult célokat. Azt gondolom, elégedettek lehetünk az elért eredményeinkkel, de nem szabad megállnunk, nem szabad hátradőlnünk, mert még nagyon sok tervünk van, amit szeretnénk megvalósítani. A célunk, hogy minden Topolya községbeli polgár számára biztosabb, élhetőbb, jobb életkörülményeket biztosítsunk.

– Minden évben átadjuk a legrangosabb községi díjakat azoknak a személyeknek, intézményeknek vagy szervezeteknek, akik, illetve amelyek munkájukkal és munkásságukkal öregbítik Topolya község hírnevét, pozitív hatást gyakorolnak közösségünk életére. Szeretném kiemelni közülük a Pro Urbe díjasainkat, szeretnék nekik gratulálni. Emellett szeretném kihasználni az alkalmat, hogy minden Topolya községbeli polgárnak erőt és egészséget kívánjak – nyilatkozta a polgármester lapunknak a díszülést követően.
Az ünnepi ülés vendégei a Himnusz hallgatása közben

– Számos fontos projektünk valósult meg az elmúlt időszakban Topolyán. Ezek közül kiemelhetnénk a szennyvíztisztítót, amely mindenképpen pozitív hatással lesz a környezetünkre és a környezetvédelemre, ezzel is élhetőbb környezetet szeretnénk teremteni minden Topolya községbeli polgárnak, de a hatása sokkal szélesebb körű, egész Vajdaságra pozitív hatást fog gyakorolni a berendezés működtetése. Tavaly októberben nyitottuk meg a diákotthont, amely szállást ad 102 diáknak, hozzájárulva az oktatási rendszer fejlődéséhez. A diákotthont nemcsak a mezőgazdasági iskola diákjai tudják használni, hanem a gimnazisták és a szakközépiskolások is. Tavaly elkészült a városi labdarúgó-stadion, amely szintén fontos beruházás, nemcsak gazdasági, hanem a sport és a rekreáció szempontjából is. Fontos beruházások vannak jelenleg is folyamatban. Épül a Belgrád–Budapest gyorsvasút, ami mindenképpen az idegenforgalom, a turizmus és a gazdaság fejlődését fogja szolgálni. Az elkövetkező kétéves időszakban a tervek szerint el kell, hogy készüljön a gyorsvasút. Nehéz időszak lesz a kivitelezési munkálatok miatt, a végeredménye azonban mindenképp pozitív hatással lesz közösségünkre. Az önkormányzat és a Srbijagas között aláírt szerződés értelmében a község minden településén ki fog épülni a gázvezeték-hálózat, a földgázzal való fűtés minden lakos számára elérhető lesz a községben, ami környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos – tette hozzá.

Rámutatott, hogy két nagyberuházás van még folyamatban. Egyik a valamikori hotel épületének átalakítása művészeti-közösségi komplexummá. A projektumot mintegy 330 millió dinár értékben a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormánya támogatja, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat biztosítja a költségvetésből. A munkálatok jól haladnak, jövőre kell, hogy befejeződjenek. A végéhez ért a fedett medence első fázisának a munkálata is. A jövőre szeretnék folytatni a fedett medencének a felszerelését és a befejező munkálatokat. Tartományi és köztársasági eszközökre számít a polgármester. Elmondta, hogy Topolya központjában folyamatban van a Nikola Tesla Általános Iskola felé vezető út kiszélesítése és egy parkoló építése, valamint a fedett medence körüli tér rendezése. A projektum összértéke mintegy 100 millió dinár, amihez 80 millió dinárral a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság járul hozzá, 20 millió dinárral az önkormányzat finanszírozza ezt a beruházást.

A díjazottak nevében Zsáki István köszönte meg az elismerést

Az ünnepi beszéd után a község eseményeiről, eredményeiről és fejlesztéseiről szóló filmet tekinthettek meg a jelenlévők, majd megkezdődött a város elismeréseinek átadása. A község legnagyobb elismerésében, Pro Urbe díjban részesültek Zsáki István és Csernik Attila képzőművészek, valamint Zdravko Savić korábbi sikeres labdarúgó és játékvezető. Tegnap este AGART címmel megnyílt Csernik Attila retrospektív kiállítása Topolya Község Múzeumában. Az ünnepségen polgármesteri plakettel ismerték el a Mara Amatőr Színház, Bolváry Antal gépjárművezető-oktató, a Topolyai Községi Nyugdíjas-egyesület, a Tomislavci Labdarúgóklub, valamint Dudás Zoltán tevékenységét. Köszönőlevélben részesült a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete, Bábi Lajos agronómus, Faragó Szilárd,Dragan Golubović sportmunkások és Goran Ivanišević. A díjazottak nevében Zsáki István mondott köszönetet. Nyilatkozatában úgy fogalmazott, erre nem úgy tekint, mintha valaminek a vége lenne, mert egy festőművész vagy zenész nem mehet nyugdíjba. Amíg dolgozni bírnak, öregbíteni szeretnék Topolya hírnevét – mondta Csernik Attila nevében is, aki egészségi okokból nem tudott jelen lenni, és a fia vette át a díjat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, T.P.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen