Ugrás a tartalomra
2022.11.24 - 08:36

Több mint 500 nyertes gazda a Versenyképes mezőgazdaságért pályázaton

Több mint 500 nyertes gazda a Versenyképes mezőgazdaságért pályázaton

 525 állattenyésztéssel foglalkozó szerbiai gazda részesült támogatásban a Versenyképes mezőgazdaságért elnevezésű pályázaton.

A szerb mezőgazdasági minisztérium és a Világbank pályázatának második körében lefedték az egész állattenyésztési szektort, mondta Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár. Az idei pályázat összértéke 20 millió euró, amihez a mezőgazdasági minisztérium nem egész 10 millió euróval járult hozzá.
 

„Nagyon sokat segít rajtunk, és örülünk neki, hogy sikerült!” - Így nyilatkozott a legtöbb nyertes pályázó, aki a szerb mezőgazdasági minisztérium és a Világbank által kiírt pályázaton támogatásban részesült. A több mint 20 nyertes észak-bácskai állattenyésztő részére Szabadkán szervezték meg a Versenyképes mezőgazdaságért elnevezésű pályázat szerződéseinek ünnepélyes aláírását. A bácsfeketehegyi Lukács család traktorvásárlásra kapott 50 ezer eurós támogatást.
 

A múlt évben, a pályázat első fordulójában csaknem 820 gyümölcs- és zöldségtermesztő részesült támogatásban. Idén, a pályázat második körében a hús-, a tej-, a haltermeléssel, illetve a méhészettel foglalkozó kis- és közepes családi gazdaságok kaptak támogatást. 460 traktort, GPS-rendszereket, szoláris paneleket és a jószágtartáshoz szükséges más berendezéseket vásárolhattak a gazdák.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „A mostani pályázatnak 20 millió euró az összértéke, ebből közel 10 millió eurót biztosít a minisztérium. A pályázat pedig úgy áll össze struktúrában, hogy 50 százalékos vissza nem térítendő összeget nyújtunk a gazdáknak. 40 százalékot a gazdák hitelként tudnak belevinni és 10 százalék önerő. Tehát 50, 40, 10 - ilyen százalék arányban valósul meg, és ez nagyon fontos és jó, mert az összértéknek az 50 százalékát támogatjuk, nem pedig az adó nélküli résznek.”
 

Az államtitkár elmondta, a pályázat fókuszát a kis- és közepes családi gazdaságok jelentik. Cél a falvak megmaradása a fenntartható fejlődés biztosítása.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről