Ugrás a tartalomra

Terembővítés és közvilágítás-felújítás

Nehéz, de igen tevékeny évet zárt a gunarasi helyi közösség
Terembővítés és közvilágítás-felújítás

A múlt év leginkább nehézségeket hozott mindenki számára, a jól ismert okok miatt. A gunarasi helyi közösség azonban tavaly valósította meg az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházását. Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy egy régóta dédelgetett tervük vált valóra.

– Az elmúlt évet nem említeném egy kalap alatt a korábbiakkal, mert nagyon nehéz volt. Nagyon fontos, hogy ennek ellenére sikerült megvalósítanunk egy nagyberuházást a helyi közösség területén. A civil központ nagytermét sikerült 17,5 millió dinár értékben felújítanunk. Az aktív civil élet megkövetelte, hogy egy nagyobb területű helyiséget hozzunk létre, ezért a nagyterem alapterületét megdupláztuk. Eddig 120-130 személy befogadására volt alkalmas, most ezt a kapacitást is megdupláztuk. Bízok benne, hogy a helyiséget tartalommal fogjuk megtölteni. Ez valószínűleg így is lesz, mivel a gunarasi civil élet nagyon gazdag. 12 civil szervezetünk van, amelyek aktívan részt vesznek a mindennapi életben és rendezvényeket szerveznek – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy ennek a nagyberuházásnak a megvalósítását úgy sikerült összehozni, hogy a helyi közösség több befektetést elhalasztott a korábbi években. Így sikerült összespórolni a pénzt, de emellett Topolya község önkormányzata is támogatta 5 millió dinárral a projektumot.

A Covid–19 helyzet nagyon meghatározta a tevékenységeket, de a helyi közösség hozzájárult, hogy az emberek túl tudják vészelni a nehéz időszakokat.

– A kijárási tilalom idején a civil szervezetek segítségével bonyolítottuk le az állandó ügyeletet. Megszerveztük az idősebbek ellátását is, ami azt jelenti, hogy összeírtuk kinek mire van szüksége, és a szükséges dolgokat elszállítottuk nekik. Ez nagy munka volt, mivel naponta 50-60 háztartást kellett körbejárnunk. Emellett a községi válságstábtól kapott fertőtlenítőszereket helyben csomagoltuk és kihordtuk házhoz. Ezt is a civil szervezetek segítségével valósítottuk meg. Épp ezért is bizakodva nézünk a jövő elé, mert ahol ennyire összetartó, egymás segítését előtérbe helyező emberek vannak, ott érdemes jövőt tervezni – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség a múlt évben is támogatta az iskolát, az egyházat és a civil szervezeteket. Az idén is legalább akkora támogatást szeretnének biztosítani, mint tavaly, mert fontos, hogy a civil szervezetek tevékenysége zavartalanul folyhasson.

A gunarasi helyi közösség ebben az évben szeretne felújítani egy sportpályát. Az iskola és a labdarúgó-pálya között volt valamikor egy salakos kézilabdapálya. Idővel ez a pálya eléggé tönkrement, s a helyi közösség eszközöket különített el a felújítására. Ez várhatólag 3,5-4 millió dinárba fog kerülni, mondta Csorba.

– Egy többfunkciós teret kapunk a felújítás által, mivel az iskola ki tudja használni a tornaórákon. Emellett az ifjúsági klub itt szokta megszervezni a majálisokat, valamint a labdarúgók és a tűzoltók is tudnák használni – hallhattuk a tanácselnöktől, aki a tervek kapcsán arról is beszámolt, hogy már régóta szeretnének gyalogjárdát kiépíteni a Dózsa György utcában a temetőig. Ez idáig elmaradt, de az idén törekedni fognak arra, hogy ez megvalósuljon.

A gunarasi helyi közösséghez tartozik két kistelepülés, Brazília és Bogaras is. Ezekről is számot vezetnek, mondta Csorba. Tavaly minkét településen felújították a teljes közvilágítást. Emellett Brazílián egy földes utcát zúzott kővel töltöttek fel. Ezt a munkát az idei évben is folytatni fogják, és a nehezen megközelíthető tanyákra vezető utakat zúzott kővel fogják kikövezni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír