Ugrás a tartalomra

Téli Találkozók Magyarittabén

A bánáti Magyarittabén tegnap este megtartották a jubiláris 40. Téli Találkozók rendezvénysorozat megnyitó műsorát.
Téli Találkozók Magyarittabén

A következő két hónapban, hétvégente számos művelődési rendezvény színhelye lesz a Deák Ferenc nevét viselő - a magyar kormány támogatásával felújított - művelődési otthon.

A megnyitó hagyományosan a Káka tövén költ a ruca című népdallal kezdődött, majd Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvényt Kerekes József tanácselnök nyitotta meg. Az ünnepi műsorban az ittabeieken kívül felléptek a temerini, a szerbittabei és a magyarcsernyei néptáncosok, énekesek, szavalók. Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke: „Van értelme a munkának, amíg van kinek átadni ennek a gyakorlását. Jó itt látni a föllépő fiatalokat, és mivel tudjuk az iskolában vagy a környékben is hány gyerek van. Tehát addig még megfogyatkozva bár, de bárki itt van, aki az anyanyelvén beszél, énekel, táncol, gondolkodik, álmodik, addig van értelme annak is, amit a művelődési egyesület, a környék, meg a falu tesz.”

Deák Ferenc írónak, a falu szülöttének a kezdeményezésére 1976-ban szervezték meg az első Magyarittabei Téli Találkozókat. A cél az volt, hogy a téli estékre szórakozást nyújtsanak a falusi embereknek. Az évek során - a falunap mellett – a Téli Találkozók lett Magyarittabé legfontosabb rendezvénye. Tóth Ramóna, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja: „Egy nagyon szép kerek számról beszélünk. És persze, hogy fontos a Magyar Nemzeti Tanácsnak támogatni a szórványtelepülések rendezvényeit, valamint magukat a művelődési egyesületeket, hisz a magyarságnak a zöme ezekben az egyesületekben jön össze, itt társalognak.”

Magyarittabéről az elmúlt években sokan elköltöztek, de az elvándorlás az utóbbi időben mérséklődött. Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé HK: „Vannak olyanok, akik ideköltöznek Ittabére, és én még mindig remélem, hogy lesz egy fordulat, amikor egyesek, akik elmentek, visszajönnek. De ha nem ők, jönni fog más, aki szívesen kapcsolódik a falu kulturális és közösségi életébe. Sajnos, most is olyan 650-en vagyunk. Hivatalos adatokat még nem kaptunk a népszámlálásról, de függetlenül attól, hogy mennyien vagyunk, mi ugyanolyan lelkesen csináljuk ezt, mint ahogy negyven évvel ezelőtt is tették.”

A faluban tíz civil szervezet működik, köztük a Magyarittabé jövőjéért egyesület az egyik legaktívabb. Zima Rita, egyesületi tag: „Úgy készültünk, hogy egy kis süteménnyel várjuk a vendégeket. Bemutatjuk, hogy Ittabének mik a kedvenc süteményei. Már ha van köztük valamelyik, de én gondolom, hogy igen. Húsz személy vett részt benne, és gondolom, hogy van olyan 29-30 fajta sütemény elkészítve itt, az asztalon, mögöttem.”

A rendezvény záróműsorán a helybeli Búzavirág hagyományápoló egyesület tagjai lépnek majd fel. Ennek keretében felavatják Deák Ferenc emléktábláját a kultúrotthon színháztermében.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV