Ugrás a tartalomra

Tanösvényi séta a Ludasi-tó körül a vizes élőhelyek világnapján

Tanösvényi séta a Ludasi-tó körül a vizes élőhelyek világnapján

 Ma van a vizes élőhelyek világnapja. A Palics-Ludas Közvállalat minden évben programot szervez ebből az alkalomból. A jeles napot idén egy tanösvényi sétával ünnepelték meg.
 

1971. február 2-a óta ez a nap a Vizes élőhelyek világnapja. Az iráni Ramsar városában ekkor írták alá a vízimadarak és élőhelyeik védelmében meghozott egyezményt. Ez a kétezres évekre már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Az egyezményt többek között Szerbia és Magyarország is aláírta. A Ludasi-tó 1977 óta szerepel ezen a listán.

Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „A közvállalat az elmúlt időszakban nagymértékben hozzájárult ennek a tevékenységnek a megőrzéséhez és fejlesztéséhez, mert, hogy így a vízimadarak igencsak kellemes élőhelyet találtak ezen a tavon, amit már a több évtizedes múltra visszatekintő gyűrűző táborok is bizonyítanak.”
 

A Palics-Ludas Közvállalat legfőbb feladata, hogy a Szabadka környéki védett területeket kezelje, és megóvja a természeti értékeit - emelte ki Szekeres Ottó. A Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre hozzátette, fontos megemlékezni a vizes élőhelyek világnapjáról, hiszen a víz lételeme minden élőlénynek.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Amikor a vizes élőhelyekről beszélünk, akkor az embereknek általában a nagy tavak, a folyók vagy a tengerek jutnak eszébe, de nemcsak ez tartozhat bele a vizes élőhelyekbe, hanem a nedves rétek is, mert ott is rengeteg vízhez kötődő élőlény, specifikus élőlény fordul elő.”

A Ludasi-tavon három tanösvény van jelenleg. Az egyik a tó környékén lévő őshonos, gyógyhatással rendelkező növényeket mutatja be. A másik kettő leginkább a vizes élőhelyekkel, és egyéb kulturális örökség bemutatásával foglalkozik - mondta Vinkó Tamás, a Palics-Ludas Közvállalat projektvezetője. Kiemelte, az elmúlt években több projekt is megvalósult ennek kapcsán.

Vinkó Tamás, projektvezető, Palics-Ludas Közvállalat: „Az elmúlt években az egyik projekt azzal foglalkozott, hogy milyen szerepe van itt a vizes élőhelyek között lévő, például csatornahálózatnak. Lehet-e az hasznos akár ökológiai folyosóként, élőhelyként, vagy akár táplálkozóhelyként különböző élőlények számára, és itt nyilván jöttek olyan eredmények is, hogy akár egy szárazabb csatorna is lehet ilyen hasznos.”

A sétát a vizes élőhelyek megismerése és védelme érdekében szervezték meg.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az idén európai parlamenti választások lesznek az Európai Unióban, így Magyarországon is.
A választói névjegyzékbe való bejegyzésben a Főkonzulátus, a CMH-irodák és a VMSZ helyi szervezetei is segítik az érintetteket