Ugrás a tartalomra

Tábor határok nélkül – kulturális sokféleség és tolerancia

Tábor határok nélkül – ez a neve annak a rendezvénynek, amelyet a hónap végén szerveznek meg Magyarkanizsán.

A Tartományi Oktatási Titkárság projektjének elsődleges célja a kulturális sokféleség ápolása és a tolerancia szellemének fejlesztése a vajdasági diákok körében.

A multikulturalizmus és tolerancia érvényesítése Vajdaságban című projekt 2005 óta sikeresen valósul meg az illetékesek szerint. Az összetett program a fiatal vajdaságiak körében a nemzetek közötti bizalom erősítését célozza. A Tábor határok nélkül alprojekt is ezt szorgalmazza. Rekecki Major Judit, tanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Azt hiszem, hogy nagyon fontos, hogy a diákok még jobban együtt tudjanak működni, mivel mi többségben vagyunk, magyarlakta település, így nagyon érdekes lesz, hogy a diákok hogyan találják fel magukat a különböző csoportokban. Itt nyelvi nehézségek lesznek és hogy hogyan tudnak majd együtt dolgozni, azt hiszem, hogy a tolerancia szempontjából ez nagyon fontos.”

A tábor jó alkalmat nyújt arra, hogy a vajdaságban élő fiatalok műhelymunkákon és sportrendezvényeken keresztül minél jobban megismerjék egymás nyelvét, kultúráját és hagyományait. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Ebben a csoportban lesznek magyarok, szerbek, szlovákok és egyéb nemzetiségűek és összekovácsolódnak közben, tehát amikor megbeszélik a taktikát, annak a kék, fehér csapatnak a taktikáját és ez az az igazi barátkozás és ez az igazi összekovácsolódás, amelyre szükségünk van.”

A szervezők gazdag programmal várják a diákokat. Bödő Marianna szervező: „A tábor ideje alatt különböző érdekes játékokban fognak részt venni. Én azt hiszem, hogy elmondhatom, hogy egyedülálló játékok lesznek ezek itt Vajdaságban. Bízom benne hogy nagyon fogják élvezni a gyerekek. Egy érdekessége, hogy a csoportokat most fogjuk kisorsolni, tehát senki sem a saját községét illetve települését képviseli.”

A rendezvényen, amelyet június 24-e és 27-e között szerveznek meg Magyarkanizsán, nyolc vajdasági középiskola vesz részt csaknem 80 diákkal.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír