Ugrás a tartalomra

Szilva, a pálinkák királya

Több, mint 800 mintával neveztek be a 10. Kisüstiversenyre Bácskossuthfalván
Szilva, a pálinkák királya

A knjaževaci Dušica Marković barrique hordóban érlelt több, mint ötéves szilvapálinkája lett a bácskossuthfalvi Rizling Gyümölcsészek és Szőlészek jubileumi, 10. Kisüstiversenyének legjobb itala, az elismeréshez egy 100 literes hagyományos pálinkafőzőt is járt. A rendezvényt Szatmári Adrián, Topolya polgármestere nyitotta meg, gratulált a szervezőknek és köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette, hogy a község a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapon keresztül több, mint 13 millió dinárral támogatta múlt évben a termelőket, így a gyümölcsészeket is.

Fábrik Attila versenyigazgató, a házigazda szervezet elnöke elmondta, hogy idén több, mint 800 mintával neveztek be, a legtöbben Szerbiából és Magyarországról, de Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, Boszniából és Koszovóból is küldtek párlatmintát. Szilva, alma és szőlőpálinkát küldtek a legtöbben zsűrizésre, majd a birs és a körte volt a legszámosabb. A 33 tagú szakzsűri Muth József elnökletével értékelte a mintákat még napokkal korábban.

– A pálinkakészítés szorosan összefügg a mezőgazdasági termelés sikerességével, és egy-egy nehéz év után a gyümölcstermelők is kevesebb cefremennyiséggel tudnak gazdálkodni.  A 2023-as év nehézségeit tükrözi a benevezett minták száma, hiszen kevesebb itallal jelentkeztek, mint amire számítottunk. A Rizling pálinkaversenye indulásánál a klasszikus gyümölcsből főzött italok voltak a legnépszerűbbek, de mind nagyobb figyelmet és teret kapnak a pálinka-különlegességek is, amiknek minősége és ízvilága is kiváló. Idén nagyszerű italok készültek például ánizs, zsálya, rózsavirág, boróka, batáta, vagy bodzavirág felhasználásával – emelte ki egyebek mellett Muth József magyar nyelven, szerb nyelven pedig a szilva kategória zsűrijének elnöke, a belgrádi Nikola Majstorović köszöntötte a versenyzőket.

– Ez a rendezvény már azzal is elérte a célját, hogy a gyümölcstermelők, a pálinkabírók országhatártól függetlenül barátkoztak, tapasztalatokat cseréltek, szakmailag gazdagodtak, és közben jól érezték magukat – mondta többek között a belgrádi pálinkaszakember.

A X. Kisüstiverseny megrendezését, Topolya község mellett, Bácskossuthfalva helyi közössége, illetve több helyi és községbeli magánvállalat támogatta anyagilag. A rendezvényen jelen volt egyebek mellett Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, dr. Crnkovity Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében és Papp László, Bácskossuthfalva tanácselnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír