Ugrás a tartalomra
2023.09.23 - 11:17

Szentmihály ünnepel

Szentmihály ünnepel

 Szent Mihály napját és a falunapot ünneplik a bánáti Szentmihályon. Pénteken kiállítások megnyitásával, kultúrműsorral és halászlé-főző versennyel indult a rendezvény.

Az ünnepet mindig a Szent Mihály napjához legközelebb eső hétvégén tartják. A rendezvényt Nagybecskerek Város önkormányzata és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatta.

A Nagybecskerek közeli Szentmihály az 1960/70-es években volt a legnépesebb, akkor mintegy 1400-an lakták. Ma már fele annyian sincsenek.

László Norbert, tanácselnök-helyettes, Szentmihály HK: „A többség még mindig földműveléssel foglalkozik. De viszont az utóbbi időben sokan Nagybecskereken, különböző gyárakban találnak megélhetési lehetőséget. Sajnos, napról-napra fogyunk. Elég nehéz összehozni pillanatnyilag bármilyen rendezvényt. Pár egyénen múlik általában az egész.”

A Szent Mihály napja közeli hétvégén a faluban már rég volt nagyobb közösségi rendezvény.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdaság Magyar Szövetség: „A falu vezetése, a helyi közösség az idén úgy gondolta, hogy egy nagyobb rendezvényt szervez. Persze összekötötte ezt a múlt heti sporteseményekkel is. Fontos, hogy láthattuk magát a föllépést is, alsóban alig van pár tíz gyerek, de ugyanakkor, aki itt van, ragaszkodik ehhez a faluhoz, illetve a megmaradáshoz és magyarságunk megőrzéséhez.”

A Faluház udvarában tegnap délután bemutatott műsorban felléptek a helyi iskola alsósai és a József Attila MME tagjai. Halászlé-főző verseny is volt. A rendezvény szervezésében a helyi civil szervezetek is részt vettek.

Bálint Markov Izabella, elnök, Éva nőszervezet, Szentmihály: „Mindig arra törekszünk, hogy minél több embert „kihúzzunk” a házból és bekapcsoljuk a közösségi életbe. Mivel egy közösség akkor fejlődik, ha mindenki részt vesz és mindenki követi az aktivitásokat. Ha passzívak vagyunk és csak az otthonunkban töltsük az időt, akkor egyszerűen nem tudunk szociális életet élni, és nem tudunk az aktuális témákkal foglalkozni és közösen, együttes erővel örülni minden napnak.”

Két kiállítást is megnyitottak: egyik a falu történetének érdekesebb mozzanatait, és a családfakészítést mutatta be, a másik pedig a híres szentmihályi lakodalom emlékeit idézte fel. Tervek szerint mindkét kiállítás anyaga bekerül majd a falu leendő krónikájába.

Gulyás Viktória, egyetemista: „A szentmihályi lakodalom című munkám az Európa kollégium műhelymunkája során készült. A mentorom dr. Németh Ferenc. Az ő segítségével sikerült több adatot begyűjteni. A legtöbb adatomat az élő nyelv útján tudtam beszerezni. Ugyanis a szentmihályi lakodalomról elég kevés a rendelkezésre álló adat. Tóth Nándor volt az, aki a legtöbbet tudott mesélni.”

A rendezvény keretében ma sportesemények, gyermekjátékok, birkapaprikás-főző verseny, falunapi kirakodóvásár és táncest is lesz. A vasárnapi szentmise fél 11-kor kezdődik a Szent Mihály főangyal katolikus templomban.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV