Ugrás a tartalomra
2023.09.12 - 14:28

Szeli Istvánra emlékeztek Zentán

Szeli Istvánra emlékeztek Zentán

 Az idei városnapi ünnepség keretében vasárnap délután megkoszorúzták Szeli István akadémikus mellszobrát a Zentai Gimnázium előcsarnokában.

Zenta 1921. szeptember 11-én, a zentai csata emléknapján született díszpolgáráról Juhász Attila, a községi tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja tartott beszédet.

A többnapos ünnepségsorozat hálaadó szentmisével ért véget a Kis Szent Teréz templomban, amit a zentai ütközet 326. évfordulója alkalmából mutattak be.

„Neki köszönhető az 1970-es években a jugoszláviai magyar irodalommal, néprajzi és művelődéstörténettel kapcsolatos kutatások fellendülése. Főként a vajdasági magyar irodalom hagyományaival és történetével, valamint a magyar-délszláv kultúrával és kapcsolatokkal foglalkozott. 2012. február 25-én hunyt el, majd február 27-én helyezték örök nyugalomra itt nálunk, Zentán. Tavalyelőtt a Magyar Nemzeti Tanács hathatós támogatásával sikerült mellszobrát elhelyeznünk ezen a helyen. Városunk, mi zentaiak büszkén tartjuk számon és emlékezünk Szeli Istvánra.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün