Ugrás a tartalomra

Száz bográcsban rotyogott a zúzapörkölt a csantavéri új szigeten

Száz bográcsban rotyogott a zúzapörkölt a csantavéri új szigeten

 A falunap mai programja gyalogtúrával és röplabdaversennyel kezdődött. Vajdaság-szinte minden részéről érkeztek látogatók, versenyzők és vendégek.

A völgyparti hagyományőrzők első alkalommal vettek részt a csantavéri falunapok keretében megrendezett főzőversenyen. Ódri Margaretta szerint nem olyan nagy ördöngösség a zúzapörkölt. „Eláruljuk a titkot, hogy egy krédli tyúkot beletettünk, az az alapja, hogy valami kis szaftja legyen, a hagymát azzal dinszteltük meg, és utána tettük bele a zúzát majd a törött paprikát. Alapanyag nem sok minden fűszer, csak só, bors és egy kis piros paprika. A paradicsomot nélkülözzük, mert azt meg kellene hámozni, összeaprítani.”
 

A zúzából készült ételeket kevesen tudják kellőképpen elkészíteni - véli a főzőverseny zsűrijének elnöke, a felsőhegyi Ősz Szabó Imre. „Nagyon tudni kell elkészíteni, összeszabdalni, a hártyát leszedni róla, és akkor általában a zúzát úgy ajánlatos lefőzni, hogy fölforralják a vizet, majd a vizet leöntik és aztán a pörkölt alapra teszik. A zúzának van egy titka, hogy mint a húslevest, végig lassan kell főzni, akkor puhul meg szépen. Mert ha zavarjuk végig, akkor a zúza összerándul és kemény.”
 

Minden adott volt a csantavéri új szigeten ahhoz, hogy a kilátogatók egy kellemes napot tölthessenek el. Foci-, röplabda-, kosárlabdapálya, strandolás, horgászás és a kicsik részére kialakított ugrálóvár, valamint kézműves foglalkozás mellett a kilátogatók az óriás bográcsban rotyogó bablevesből is ehettek.

András Gyuricsin Attila, tanácselnök, Csantavér HK: „Annyit kell tudni, hogy ez már a 10-ik éve, hogy a zúzapörkölt-főzőverseny van Csantavéren. Ezt a hagyományt nem szabad megszakítani, erről már híresek vagyunk. Most egy nagyon pici híján fél tonna zúzát kellett biztosítanunk a résztvevőknek. Ez jó, mert ez egy növekvő trendre utal. Azt tudom mondani, hogy a résztvevő csapatok száma eléri a százat.”
 

Míg folyt a zúzapörkölt-főzőverseny, a színpadon a helyi egyesületek alkalmi műsorral szórakoztatták az érdeklődőket.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen