Ugrás a tartalomra

Radanovácon (is) bővül a gázvezeték

Radanovácon (is) bővül a gázvezeték

Hamarosan a Radanovác Helyi Közösségben lévő Fehér galamb utca teljes hosszában rá tudnak majd csatlakozni a lakosok a gázvezetékre. A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat helyszíni munkálatait Horvát Tímea, a közvállalat igazgatója, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és Brezovszki Roland, a VMSZ helyi szervezetének elnöke tekintette meg pénteken a városi illetékesek kíséretében.

— A Fehér galamb utcának egy része már le volt fedve, most az utca lakosainak kérésére meghosszabbították a vezetéket összesen 150 méterrel. Ennyi hiányzott ugyanis az utca végéig. A bővítés a szabadkai gázművek tavalyi programjában volt előirányozva — mondta Horvát Tímea. — A tavalyi program nem csupán ezt a helyi közösséget ölelte fel, nyolc helyi közösségben irányoztunk elő munkálatokat, összesen 10 kilométer gázvezeték-hálózat bővítésére. A tél beálltával a kivitelezés leállt, március folyamán kezdődtek meg a munkálatok, amelyek a Fehér galamb utcát, a Mező utat, a Testvériség-egység utat és a Vörös rózsa utcát érintik, összesen 2 kilométer hosszúságban. Radanovác Helyi Közössége ezzel az utcával a szabályozott utcákat tekintve teljesen le lesz fedve. A következők a Sétaerdő, illetve a Kér, a Gát és a Sándor Helyi Közösségek lesznek, valamint Kisradanovácon a Thurzó Lajos utca. A munkálatok összértéke 13 millió dinárt tesz ki. Ami pedig 2022-re vonatkozik, amit a tervben is előirányoztunk, az összesen 14,2 kilométer hosszúságban gázvezeték-hálózat bővítésére vonatkozik. Legnagyobb része a Ludasi Helyi Közösséget fogja érinteni, Palicsot, illetve Makkhetest, a beruházás értéke pedig 23 millió dinár körül alakul.

A VMSZ frakciójának és a városvezetőség VMSZ-es részének az egyik fő célja a választások után az volt, hogy javítsa az életminőséget a kültéri helyi közösségekben, illetve a falvakban. Hogy minél több infrastruktúra épüljön ki ezekben a helyi közösségekben — világított rá Kern Imre alpolgármester.

— Hála istennek vannak olyan közvállalataink, amelyek támogatás nélkül tudják teljesíteni azokat a kérelmeket, amelyeket a polgárok eljuttatnak hozzánk. Az egyik ilyen példaértékű közvállalat a Szabadkai Gázművek. Minden évben több kilométer vezeték kerül lehelyezésre, és ezzel lehetőség van több száz új fogyasztó bekapcsolására. A gázzal való fűtés kényelmes és környezetbarát, ebből a szempontból is jó, hogy a gázműveknek van lehetősége, hogy bővítse a vezetéket. Az idén egy teljesen új helyi közösségben kezdik el a munkálatokat, ahol eddig nem volt gázvezeték, ez a Ludasi Helyi Közösség. Igaz, hatalmas nehézségeink voltak az idén hatályba lépett új adminisztratív eljárások miatt, és ezért késik a tervdokumentáció kidolgozásával a kivitelező, de remélhetőleg még az ősszel megkezdődnek a munkálatok. Az idei évtől a gázművek a város kérésére lehetővé tette a csatlakozási díj részletekben történő kifizetését, ez sok polgárnak jelentős könnyítés, hiszen nem kell egyszerre kifizetni azt a csaknem 1000 eurót, amennyibe most egy gázbekötés kerül.

Kern Imre a helyszínen az energiaügyi minisztériumnak arról a támogatási programjáról is nyilatkozott, amelynek keretében Szabadka 15 millió dinárt nyert.

— Ennek köszönhetően a polgárok pályázhatnak a gázkazánok cseréjére, a huszonöt-harminc évvel ezelőtt beépített berendezéseket lecserélhetik hatékonyabb és környezetbarátabb kazánokra. A pályázatokat várhatóan május folyamán írják ki. Az önkormányzat jelenleg várja az útmutatást a minisztériumtól, illetve az energetikai hivataltól, amely szabályozza a feltételrendszereket. Számításaik szerint 300-tól 500 család, illetve háztartás kaphat segítséget, és nemcsak a gázkazánok, hanem a külső ajtók és ablakok cseréjére vagy hőszigetelésre, illetve napelemek felszerelésére.

— A radanováci polgároknak nagy öröm, ha bármilyen beruházás érkezik a helyi közösségbe, mivel korábban elkerültek bennünket a fejlesztések — mutatott rá Brezovszki Roland. Mint mondta, a Vajdasági Magyar Szövetség politikájának köszönhetően most a külvárosi települések is kaptak lehetőséget arra, hogy akár egy ilyen gázvezeték is le legyen fektetve, melyet az utcában élők kérvényeztek. A további fejlesztéseket is nagyon várják, hiszen ez a városrész is megérdemli, hogy egy fejlett, urbanizált környezetet tudhasson magáénak. Hozzátette, az idén elkészül a Peščara utca kiszélesítésére vonatkozó tervdokumentáció is.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert