Ugrás a tartalomra

Prve tri stvari koje Tasovac želi da reši

Prioriteti Ministarstva kulture i informisanja u narednom periodu biće profesionalizacija kadrova u kulturi, poboljšanje rada i jačanje institucija kao i transparentnost u donošenju zakona.

"To su prve tri stvari koje sam sagledao za ovo kratko vreme i sada je trenutak da zajedno radimo na njihovom rešavanju. Te stvari se u ravnoj meri tiču i kulture i onogo što je kultura i onoga što je informisanje", rekao je danas ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na sednici odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

On je rekao da je na mestu ministra 100 sati i da trenutno ne treba očekivati konkretne odgovore na detalje, ali da su primena zakona, kadrovska pitanja, strateška pitanja u vezi sa nacionalnim savetom za kulturu i donošenje zakona iz oblasti informisanja ključna pitanja na kojima će raditi Ministarstvo u narednom periodu.

"Mora da se radi na profesionalizaciji kadrova u kulturi. Neću reći departizaciji jer mi je ta reč delimično rasistička, ili kada govorimo o institucijama - institucije nisu zgrade nego ljudi", kazao je Tasovac.

On je rekao da je od kada je preuzeo dužnost imao mnogo sastanka u nacionalnim institucijama kulture i da mu se čini da se zbog fokusiranja na velike probleme ne vidi fantastičan potencijal koji Srbija ima.

"Moramo da vidimo koje su naše prednosti jer samo kroz njihovo razvijanje možemo da rešimo probleme. Ako budemo radili uspećemo da pojasnimo još jednu stvar a to je razlika izmedju kulture i zabave i izmedju institucije i pojedinačnih projekta", rekao je Tasovac.

On je istakao da je već ostvaren veliki cilj a to je da se kultura nalazi na naslovnim stranama.

"Rekli su mi ako postanem ministar kulture, svakom normalnom čoveku bi se podigla kosa na glavi. Ja sam ispunio taj kriterijum odavno. Normalan sam i sad možemo zajedno da radimo", rekao je ministar.

Većina članova Odbora ocenila je da je izbor Tasovca veliko ohrabrenje za sve koji rade u kulturi i da daje nadu da se stvari mogu poboljšati.

Članovi Odbora su ministru izneli svoje mišljenje i predloge šta bi trebalo uraditi u oblasti kulture, kako je to Tasovac od njih zatražio na početku sednice.

Poslanici su pitali da li će Ministarstvo zatražiti povećanje sredstava u budžetu za narednu godinu, prelodžili da do kraja godine Ministarstvo priperemi preliminiarni tekst strategije razvoja kulture i pokrenuli inicijativu da se menja Zakon o javnim nabavkama u segmentu koji se odnosi na kulturu.

Szerző (Forrás)
B92, Beta
Többi hír