Ugrás a tartalomra

Örömök és gondok Gunarason

Örömök és gondok Gunarason

A tavaszias időjárásnak köszönhetően több projektum kivitelezése is megkezdődött a gunarasi helyi közösség területén. Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója arról számolt be lapunknak, hogy az utak rendezésével kezdik a munkát.
– Az elmúlt évben kaptunk mart aszfaltot, viszont az időjárási körülmények miatt ez a munka átcsúszott az idei évre. A héten megkezdtük a mart aszfaltos utak kiépítését, a mart aszfalt folyamatosan érkezik a helyi közösség területére. Több utat le fogunk szórni, illetve már meglévőket kijavítunk. Emellett egy kritikus útszéli javítást is el fogunk végezni, a Téglagyár utca Pobeda felé vezető részén. Itt szűk az út, viszont nagy a forgalom. A közelmúltban vezették a gázt, és ezt csak az út mellett tudták megoldani. Emiatt a beépített zúzott kő fellazult, és nagy kátyúk keletkeztek. Ezt a problémát is meg fogjuk most oldani. Fontos megjegyezni, hogy mart aszfaltos javítások lesznek Brazílián és Bogarason is – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy megkezdődött a labdarúgópálya kerítésének felújítása. Jelenleg a régi drótháló leszedésén dolgoznak, de hamarosan felkerül az új drót, és a vasoszlopokat is felújítják, valamint pótolják a hiányzó kapukat. Emellett rendezik a pálya melletti zöld területet is.
– A közterületek karbantartása folyamatos, jelenleg a lehullott levél összegyűjtésén dolgozunk. Fontos megemlíteni, hogy érkeztek új kukák a helyi közösségbe, két nagy kapacitású sárga kuka. Ezekben megkezdjük a PET-palackok külön gyűjtését. Két pont lesz először kijelölve Gunarason, és amikor beindul a gyűjtés, akkor bővíteni fogjuk ezek számát, valamint Brazíliára és Bogarasra is juttatni fogunk ilyen kukát – mondta el a tanácsadó, majd arról is szólt, hogy a jövő héten a buszmegállókat fogják felújítani. A régi borítólapokat leszedik, átfestik a vasvázat, és faborítást helyeznek fel. Emellett Brazílián megkezdik a játszótér bekerítését, amire azért van szükség, mert az a legforgalmasabb út mellett található.
A pozitív hírek mellett a tanácsadó egy kevésbé lelkesítő információt is megosztott velünk, ami a tavaly megkezdett temetőfelújítást érinti.
– A temető felújítása községi forrásból valósul meg, több, mint 7 millió dinár értékben. Mivel ilyen nagy volumenű beruházásról van szó, ezért közbeszerzésen esett át a kivitelező kiválasztása. A munkát az a cég nyerte el, amely a legkedvezőbb áron el tudja végezni a munkát. A munka a tavalyi év végén elkezdődött, és el kell mondani, hogy több nézeteltérésünk is volt a kivitelezővel. Fagyban kezdett betonozni, attól függetlenül, hogy a felügyelő és mi is jeleztük, hogy ez így nem lesz jó. Ennek ellenére folytatták a munkát, ami miatt a járda egy része megfagyott. Emiatt a helyi közösség és az önkormányzat vizsgálatokat indítványozott, amelyek jelenleg is folynak. A járdából mintát vettek, amelyet az Újvidéki Egyetem szabadkai Építőmérnöki Karán fognak megvizsgálni. Amennyiben nem megfelelő a betonszerkezet, akkor újra kell önteniük, vagy nagyon drasztikus javításokat kell elvégezniük rajta – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy az illetékeseknek jelezték: gondok vannak az építkezésen. Napi szinten küzdenek a kivitelezővel, hogy elhárítsák a problémákat.
– Reméljük, hogy nagyon gyorsan pontot tudunk tenni az ügy végére, és elvégzik a megfelelő javításokat. A szakemberek ajánlásai alapján, az önkormányzattal közösen megoldást fogunk találni, és jó útra fogjuk terelni ezt a projektet. Azért bosszantó ez, mert a helyi közösség szépen karbantartotta a temetőt, és most, amikor megvalósulhat a nagy álmunk, akkor a kivitelező ilyen minősíthetetlen munkát végez – fogalmazott Kovács Viktor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír