Ugrás a tartalomra

Növekedett Topolya község költségvetése

A jövőben a Komgrad tartja karban a falvakban is az ivóvízhálózatot – A tartományra szállt a diákotthon fenntartása, rendezik a személyszállítás kérdését
Növekedett Topolya község költségvetése

Topolya költségvetése 113 millió dinárral növekedett, ezzel a nettó költségvetés 1 milliárd 779 millió dinárt tesz ki – derült ki a színházteremben megtartott községi képivelő-testületi ülésen. A módosításra azért került sor, mert a múlt évi el nem költött eszközöket az idei évre át kellett ütemezni, illetve bele kellett iktatni a költségvetésbe az időközben befolyt támogatásokat – nyilatkozta Szatmári Adrián polgármester.

– A szennyvíztisztító, illetve szennyvízhálózat kiépítésére nyert tartományi pénzeket, valamint a szálloda felújítására a magyar kormánytól kapott támogatást is bele kellett foglalni a módosított költségvetésbe. Szeretném kiemelni, hogy topolyai költségvetés mintegy 50 százalékát továbbra is az infrastrukturális beruházások teszik ki – hangsúlyozta a polgármester.
A képviselők szavaztak arról is, hogy a jövőben nemcsak Topolyán, hanem a falvakban is a Komgrad Kommunális Közvállalat tartja karban az ivóvízhálózatot.
– A falvakban eddig a pillanatig a helyi közösségek feladata volt az ivóvízhálózatok fenntartása és karbantartása. Ennek az átvételnek a menetét pontosan megfogalmazott szabályzat, feltételek alapján bonyolítja majd le a közvállalat. Ezzel együtt jár majd egy tanulmány kidolgozása is, amibe a vízellátásra vonatkozó hosszú távú terveket kell belefoglalni. Hogy a feladatait el tudja majd látni, a Komgrad kénytelen lesz új munkaerőt alkalmazni. Első lépésben a gunarasi és a bácskossuthfalvi helyi közösség területén veszi át a közvállalat a vezetékek felügyeletét, a további menetét pedig majd az akcióterv tartalmazza – nyilatkozta Szatmári.

Határozat született a község területén történő közúti személyszállítás ügyében is.
– A magán- és a közszféra együttműködésével szeretnénk megoldani ezt a kérdést, a partnervállalattal való, öt évre szóló szerződés megkötésével. A célunk, hogy sokkal attraktívabbá tegyük a személyi szállítást a község falvaiban is. Az erre vonatkozó pályázat áprilisban kerül kiírásra, és a terveink szerint két hónapra rá indulhatna be a személyszállítás folyamata. Ezzel szeretnénk a diákok utaztatására is megoldást találni, valamint az ipari park irányába is megszervezni a menetrend szerinti autóbusz-forgalmat. Illetve szeretnénk, ha a falvakból közlekedő autóbuszok a Dr. Hadzsy János Egészségházat is útba ejtenék, hiszen nagyon sok faluból utazó idős egyén kénytelen volt eddig taxi segítségével eljutni reggelente vizsgálatra – nyilatkozta a sajtó kérdésére a polgármester.
 

A képviselők szavaztak még a kollégium alapítói jogairól is, vagyis határoztak arról, hogy a jövőben Vajdaság Autonóm Tartomány lesz a fenntartója. Szatmári reményét fejezte ki, hogy a diákotthon könnyítést hoz a községben naponta ingázó 400 gyermek és szüleik számára.
– Habár a diákotthon a Mezőgazdasági Iskola szárnyai alatt működik majd, de mivel minden középiskola alapítói jogát a tartomány gyakorolja, ezért volt szükség erre a jogi lépésre. Az épület fel van szerelve, a műszaki átvétele megtörtént, szeretnénk, ha már szeptembertől a diákok megtöltenék szobákat. Egyébként az önkormányzat 2019-ben 50 millió dinárt különített el az épület befejezésére, a tartomány pedig 25 millió dinárral támogatta a munkálatokat, múlt évben pedig további 27 millió dinárt juttattak a berendezés megvásárlására – összegezte Szatmári.
A képviselő-testületi ülésen határoztak még a képviselők a községi ifjúsági iroda megalapításáról, illetve beszámolók hangzottak el. A Juhász Erzsébet Könyvtár múlt évi munkáját Náray Éva igazgatónő összegezte, Topolya Község Művelődési Házának 2020-as, a vírushelyzethez alkalmazkodott tevékenységét Csípe Tímea igazgatónő, Topolya Község Múzeumának eredményeiről, az online térbe költözött munkásságáról pedig Vastag Tibor projektmenedzser szólt. A jelenlevők jóváhagyták még a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. több tervét is.
Az ülés kezdetén egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Kovács László képviselőre, aki a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes körzeti szervezetének elnökeként, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának tagjaként jutott be múlt évben ismét a testület soraiba. Az előző két mandátumban pedig a képviselő-testület alelnöki pozícióját töltötte be.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét