Ugrás a tartalomra

A nemzeti összetartozás napja Bácskertesen

A nemzeti összetartozás napja Bácskertesen

 Bácskertesen tartották Nyugat-Bácska központi ünnepségét a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Ünnepi misével, műsorral és koszorúzással emlékeztek meg.

Ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés a nemzeti összetartozás napján.

Majd a templomkertben alkalmi műsorral tették ünnepélyesebbé a napot. A magyar himnusz felcsendülése után Dubacz Éva, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője mondott ünnepi beszédet.

„Nyugat-Bácskában itt ezt a jeles napot megünnepelni fontos, hisz mi itt a szórványban élünk, ahol még jobban meg kell tanulnunk összetartozva egy nemzetként megmaradnunk, hogy itt megmaradhassunk."

Hercegszántó 2008 óta Bácskertes, vagyis Kupuszina testvértelepülése. Képviselői azóta minden évben ellátogatnak ezen a napon a Nyugat-bácskai faluba - mondta el Varga Gábor, polgármester.

„Minden évben ellátogatunk ide. Nagyon nagy szeretettel jövünk a nemzeti összetartozás napjára. Mi nagyon jól elvagyunk, Kupuszina testvértelepülésünk. Nagyon szeretjük egymást, kedveljük a közösségeket, és jól érezzük itt magunkat önöknél."

103 éve él kisebbségi sorsban a délvidéki magyarság, az elmúlt 13 év azonban ennek a 103 évi kisebbségi létnek a legszebb időszaka - mondta Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja.

„Azt tudjuk elmondani, hogy jó magyarnak lenni a Délvidéken. Az összetartozás, a nemzetépítés része vagyunk. Az összetartozást ünnepeljük ma, és derült arccal tesszük ezt. Nem siratjuk Trianon igazságtalanságát, hanem abból merítünk reményt, hogy egy nemzet vagyunk, és így kell tovább élnünk és építenünk, mindenkinek a saját közegében a saját életét."

Az ünnepi megemlékezésen mások mellett az MNT és a VMSZ képviselői is megkoszorúzták a Turul-szobrot.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV