Ugrás a tartalomra

Nemcsak erkölcsi, hanem gazdasági támogatás is

Lakossági fórum Kelebián

Szerdán este a kelebiai helyi közösség székházában a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében politikai jellegű lakossági fórumra került sor, amelynek középpontjában az április nyolcadikai magyarországi országgyűlési választások álltak.

A rendezvény elején Magosi Zsuzsanna, a VMSZ szabadkai városi szervezetének alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy a postán tapasztalható nehézségek ellenére megkezdődött a levélszavazatot tartalmazó borítékok kézbesítése, és emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az aktivistáik mindenben segítenek a polgároknak, annak érdekében, hogy a szavazatuk érvényes legyen.

Ezt követően Juhász Attila, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára szólalt fel. Kihangsúlyozta, hogy a magyar és a szerb kormány közötti jó kapcsolat nemcsak a vajdasági magyarság érdeke, hanem mindkét állam profitálhat belőle.

Az államtitkár ezt követően ismertette azokat az eredményeket, amelyeket a mezőgazdaság terén sikerült elérniük az elmúlt időszakban, például a családi gazdaságok és a fiatal gazdálkodók támogatását, illetve szót ejtett a közlekedési törvény módosításáról, amelynek köszönhetően a mezőgazdasági kapcsolható eszközöket nem kell bejegyeztetni.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője elmondta, a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulásának két feltétele van, egyrészt az erős anyaországi támogatás, amely nemcsak erkölcsileg, hanem gazdaságilag is erősíti a közösséget, illetve annak tagjait, másrészt a többségi nemzet vezető politikai erejével való szoros kapcsolat, ami lehetővé teszi az érdekérvényesítést.

Mint mondta, a 2010-ben hatalomra került magyarországi vezetés nemzetpolitikájának mindannyian haszonélvezői vagyunk, és ennek több kézzelfogható eredménye is van, például a szabadkai zsinagóga felújítása, a vajdasági magyar médiaház felépítése, illetve ezt bizonyítja az is, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatain megközelítőleg hatezer vajdasági magyar vett részt sikeresen.

A felszólalókon kívül a rendezvényen jelen volt Bús Ottó, a VMSZ intézőbizottságának elnöke, valamint Takács Irén, a VMSZ kelebiai helyi szervezetének elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír