Ugrás a tartalomra

Nagy érdeklődés övezte az Expót

Topolyán megtartották a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma Vajdasági Regionális Szervezetének ülését is

Az Expo 2018 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás ebben az évben is nagyon sok látogatót vonzott. Pénteken, szombaton és vasárnap sok ezren tekintették meg a Piac Közvállalat nagycsarnokában, a parkolójában és annak környezetében zajló rendezvényt.

Az Expo keretében szombaton került sor a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) Vajdasági Regionális Szervezetének ülésére. Napirenden szerepelt a KEF tavalyi évi munkájáról szóló jelentés, illetve a Vajdasági Regionális Szervezet évi jelentése is. Az új szervezetek felvétele és a Magyarok Kenyere program megvalósítása szintén napirendre lett tűzve az Expo keretében, a művelődési ház mozitermében megszervezett összejövetelen.

Jelen volt Kocsy Béla, a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) külkapcsolati igazgatója, aki beszámolójában kiemelte, hogy a NAK részéről fontos lépés a kamarai tagság pártolói tagságként való kiterjesztése a Kárpát-medence külhoni gazdáira is.

Beszámolt arról, hogy a Kamara sikeresen felépített és üzemeltet egy olyan falugazdász-hálózatot, amely egységes keretek között, magas színvonalon segíti a gazdálkodók munkáját. A hálózat legfőbb célja, hogy hatékonyan segítse a határon túli gazdákat is az agrár- és vidékfejlesztés terén. Ez elsősorban a szakmai információk átadására, a különféle színvonalas regionális mezőgazdasági rendezvények, fórumok megszervezésére, valamint az üzleti támogatási lehetőségek feltérképezésére irányul. Vajdaságban szintén kiépült egy ilyen hálózat, melynek működtetését példaértékűnek nevezte.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) elnöke elmondta, hogy az ülésen elfogadták azt a javaslatot is, mi szerint a VASZ tagszervezetei közé idén belépett hat új egyesület is felvételt nyert a KEF Vajdasági Regionális Szervezetében.

A VASZ tagsága folyamatosan bővül, jelenleg mintegy 70 tagszervezetet tartanak nyilván. Az ülést megtisztelte jelenlétével Fremond Árpád parlamenti képviselő, a Szerb Parlament Mezőgazdasági Bizottságának az alelnöke is, aki szerint szintén fontos, hogy egy jól működő kapcsolatrendszert építsünk ki. Külön kihangsúlyozta, mekkora jelentőséggel bír, hogy az anyaország kormánya felismerte, a kultúra és a művelődési élet támogatása mellett mennyire fontos, hogy az itt elő közösséget gazdaságilag is támogatni tudja.

Kiváló hangulatban, számos kísérőprogrammal telt a rendezvény utolsó napja is. Idén első alkalommal szervezték meg a kézműves sörök kóstolóval egybekötött fesztiválját, melynek keretében a környékbeli kézműves sörfőzdék mutatkoznak be. Az Expót, illetve a közvetlen közelében zajló kirakodóvásárt bejáró elfáradt látogatók szomját üdítő-hűs nedűkkel oltották, a színpadon pedig az ilyen alkalmakhoz illő megfelelő zenei aláfestésről is gondoskodtak a szervezők.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét