Ugrás a tartalomra

Moholon is fellobbant az összetartozás tüze

Moholon is fellobbant az összetartozás tüze

 Vajdasági és erdélyi magyarok együtt ünnepelték a nemzeti összetartozás napját a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székházának udvarán. Az alkalmi műsor keretében a moholi, az adai és a törökfalui hagyományápoló egyesületek tagjai léptek fel.

A magyar hagyományokat éltető moholi Csobolyó Művelődési Egyesület nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar nemzeti tradícióinak történetével, már fiatalon megismerkedjenek a tagok.

Az esemény részt vettek kolozsvári diákok is, akik a Határtalanul program keretében több napot töltöttek el Vajdaságban. Ellátogattak Újvidékre, Palicsra, Szabadkára, Adára és Moholra is. Mint mondják igazán jó benyomással voltak rájuk az itteni emberek, ennek köszönhetően pedig otthon érezték magukat Vajdaságban is.

Vancsa Nikoletta Csilla, Kolozsvár: „Öt napot töltöttünk itt eddig és tetszik az, hogy itt nincsenek azok a nagy épületek, a tömbházak, mert Kolozsvárott egy csomó van, akár merre mész, mindenhol épület épület hátán, itt pedig minden olyan szép, szép házak, kertes házak vannak.”

Az ünnepi műsor keretében a környék hagyományápoló egyesületei által többek között sárközi dalok, kalotaszegi énekek hangzottak el, mindemellett a helyi tamburazenekar Tisza menti ugrósokat is muzsikált.

A község magyarságának összefogását tükrözi, hogy közösen Petőfi szobrot nyertek Törökfalunak, illetve vasárnap derült ki, hogy Ada község kapta meg a jövő évi Gyöngyösbokréta és Durindó szervezésének jogát is.

Rigó Flórián, a VMSZ Moholi Szervezetének elnöke: „Negyedik alkalommal tartjuk meg az Összetartozásunk Tüze programot Ada községben. Minden évben egy másik települést választunk, idén Mohol a helyszín. A célunk az, hogy összehozzuk az egész község magyarságát.”

Az összetartozás tüze számunkra a határtalanság érzésének megerősítése, a hit, a tudat, hogy együtt vagyunk, egy nemzet vagyunk, erős magyar nemzet vagyunk- mondta el beszédében Maksó Éva az esemény szervezője.

„Az összetartozás, az a legfontosabb és nem a szomorúságra kell ilyenkor gondolnunk, hiszen ez tulajdonképpen nekünk nem ünnep, egy megemlékezés. Megemlékezünk arról, hogy habár történelmünk során nem voltunk nyertesei ennek a június 4-nek, mégis az összetartozást erősíti bennünk.”

Az esemény végén a résztvevők gyertyái által lobbant fel a magyar nemzet összetartozását szimbolizáló tűz.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét