Ugrás a tartalomra

Megújult a majdányi iskola

Az MNT támogatásának köszönhetően az óvodai oktatás is újraindulhat
Megújult a majdányi iskola

Az 1750-es években épült majdányi iskolát félmillió dináros támogatásban részesítette a Magyar Nemzeti Tanács, hogy megfelelő körülményeket teremtsen az oktatáshoz. A támogatás révén a nyílászárók egy részét le tudták cserélni, átfestettek két tantermet, és csütörtökön még egy korszerű játszóteret is felszereltek az épület udvarában. A törökkanizsai Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskola kihelyezett épületeként működő majdányi iskolában jelenleg napközis foglalkozás zajlik tíz gyermek részére, és egy negyedik osztályt is fenntartanak egy tanulóval, valamint a felújítás révén megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy ismét legyen óvoda is az épületben.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke tegnap ellátogattak az iskolába, megtekintették a fejlesztéseket, és előrevetítették a további támogatások lehetőségét. A vendégeket Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke és Svetlana Tamaši Jevtić, a törökkanizsai Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskola igazgatója fogadta.

Svetlana Tamaši Jevtić megköszönte az MNT támogatását, és hangsúlyozta, hogy évek óta kiváló együttműködést folytatnak.
– A majdányi iskola nagyon rossz állapotban volt, ezért nagyon hálásak vagyunk a segítségért. Az oktatási minisztériumból a tanév kezdete előtti utolsó pillanatban jött az értesítés, hogy engedélyt kapunk Majdányon napközis foglalkozás működtetésére, és ezekhez teremtette meg az MNT a körülményeket, hiszen a termek gyalázatos állapotban voltak. A napközibe a diákok fél nyolcra jönnek, és tíz óráig tartózkodnak itt, ez alatt az idő alatt a tanító segítségével átismétlik az iskolában tanultakat, ugyanakkor hagyományápolással is foglalkoznak. Utána a gyerekek hazamennek, ebédelnek, majd délután részt vesznek a rendes iskolai oktatásban Oroszlámoson. Ami az óvodát illeti, az óvodások már néhány éve Oroszlámosra járnak át, de idén lesz itt egy csoportra való gyermek, és így, hogy a tantermeket sikerült felújítani, újranyithat az óvodai tagozat itt, Majdányon. Ezt majd az MNT és a helyi közigazgatás fogja közösen megoldani – magyarázta az igazgatónő.

Hajnal Jenő arról beszélt, hogy mennyire fontos odafigyelni a kis magyar közösségekre, és előrevetítette, hogy az év végéig remélhetőleg az összes nyílászáró cseréjére találnak forrást.
– Minden felújításnak nagyon örülünk itt, hiszen iskola nélkül nincs megmaradás. Az óvodai oktatást is vissza kell állítani, és a legkisebb létszámot is meg kell becsülni, mert óvoda nélkül magyar iskolások sem lesznek. Jó példa számunkra a pár kilométerre található Kübekháza, ahol szintén alig volt már gyermek, ám a megfelelő családtámogatásnak és óvodarendszernek köszönhetően többszörösére szaporodott az óvodába indulók száma. Reméljük, itt, Majdányon és a hasonló kis magyar közösségekben is idővel ilyen eredményről számolhatunk majd be! Az MNT-nek tehát, együttműködve a helyi magyar vezetőkkel, minden alkalmat és minden lehetőséget meg kell találnia ahhoz, hogy ezeket a kis magyar közösségeket megerősítse – hangsúlyozta az MNT elnöke.
Újhelyi Nándor szintén az óvoda fontosságát hangsúlyozta, és elmondta, hogy Majdányon jelenleg van annyi óvodáskorú gyermek, amennyi már elegendő a tagozat működtetéséhez, és a szülők is kérték, hogy helyben járhassanak a gyermekek óvodába.

– Ha már sikerült a napközis foglalkozást bevezetnünk, az óvodai csoportot is okvetlenül meg kell indítani. Ezt az MNT, az iskola és a törökkanizsai közigazgatás közösen oldja meg, hiszen minden adott hozzá – szögezte le a községi képviselő-testület elnöke.

 

Szerző (Forrás)
Maghyar Szó, hhá (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen