Ugrás a tartalomra

Megújult könyvtár, sportszerek a diákoknak Bácskossuthfalván

Megújult könyvtár, sportszerek a diákoknak Bácskossuthfalván

 Potápi Árpád János részt vett a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókkönyvtárának megnyitóján, a helyi iskola diákjainak pedig sporteszközökből álló ajándékcsomagot adott át.

A Himnusz eléneklése után Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szalagátvágással avatta fel a teljesen felújított bácskossuthfalvi könyvtárat.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A régi könyvtárból gyakorlatilag nem került vissza még egy ceruza sem - mondta Náray Éva. A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója hozzátette: a bútorok teljes egészében megújultak, továbbá a padlózat, a fűtés, a világítás, egyszóval minden új a bácskossuthfalvi fiókkönyvtárban.

„Egyedül a könyvállomány az, aminek egy jó része visszakerült, ami természetes. De azt is el kell mondani, hogy csak a jó állapotban lévő könyvek kerültek vissza, és az elkövetkezőkben folyamatos lesz majd a könyvtári állomány felújítása. Tehát ez valahol egy mintakönyvtár a vajdasági magyar könyvtárak sorában.”
 

A beruházást 20 és félmillió forinttal támogatta a magyar állam. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Hazajárók című Kárpát-medencei útifilm-sorozat nyomán kiadott könyv egy példányát ajándékozta a könyvtárnak.
 

A bácskossuthfalvi könyvtár belsőépítészeti munkáit Tölgyesi Hédi álmodta meg. Az volt a legfontosabb szempont, hogy minden korosztálynak egy kellemes környezetet hozzanak létre.

„Az volt még nagyon fontos, hogy ne fojtsuk be a teret, hogy ne zárjuk el a magas polcokkal, hanem egy átlátható, nyitott teret tudjunk létrehozni, és ezért is vannak itt középen ezek a mobil polcok.”
 

Potápi Árpád János a bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskolát egy pingpong-asztallal, ütőkkel és pingpong-labdákkal ajándékozta meg, amit Crnkovity Gábor iskolaigazgató vett át. Az intézmény vezetője kiemelte: „Mi nagyon örülünk neki, valamikor volt hagyománya a pingpongnak az iskolában, de aztán nyilván elöregedtek az eszközök, és ilyen dolgok, emiatt abbamaradt. Most nyilván lehet ezt használni szakköri tevékenységen, szabadidős tevékenység, akár táborok alkalmával is.”
 

A Kárpát-medence 1500 magyar iskolája részesül sportszer-támogatásokban - mondta Potápi Árpád János. A járványhelyzet az elmúlt egy évben komoly kihívás elé állította az egyetemes magyarságot - tette hozzá Potápi. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a védőoltás felvételére buzdította az embereket: „Kérek itt a Vajdaságban is mindenkit, hogy aki eddig meg nem regisztrált az oltásra, az tegye meg, és ahogy csak lehetséges, vegye fel az oltást, mert addig gyakorlatilag az élet a normalitáshoz nem tud visszatérni, és ha azt akarjuk, hogy a 2021-es esztendő valóban a Nemzeti Újrakezdés Éve tudjon lenni, akkor az szükséges ehhez, hogy minél többen regisztráljunk, és az oltás adta lehetőséggel pedig éljünk.”
 

A közelgő nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából Potápi Árpád János megkoszorúzta a bácskossuthfalvi Kossuth-szobrot.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen