Ugrás a tartalomra

Megtelt a muzslyai fiúkollégium

Ünnepi szentmisével kezdődött vasárnap az Emmausz fiúkollégium tanévnyitója. Előtte Kalapis Stojan atya, a szórványkollégium igazgatója elbeszélgetett az elsős kollégistákkal és szüleikkel, a régi kollégistákkal pedig Gabona Ferenc és Gerdof Zsolti nevelők ismertették a tudnivalókat.

A kollégiumnak 65 lakója lesz az idén, ami azt jelenti, hogy telt ház lesz, mivel a létesítmény hatvan férőhelyes. Pótágyakkal ennél nagyobb számú diáknak szorítottak helyet. A tornaterem és a föléje épülő szobák befejezésével – remélhetőleg már a következő tanévtől – tágasabb lesz a létesítmény.

A kollégisták zöme a nagybecskereki középiskolákba jár (tizenheten elsősök, 42-en pedig felsőbb osztályokba járnak) hatan egyetemisták.

A 2000. szeptembere óta működő fiúkollégium – a nagybecskereki leánykollégiummal együtt – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Béga-menti városban fennmaradjon a magyar tannyelvű középfokú oktatás.

A kollégiumok lakói jórészt dél- és közép-bánáti fiatalok, akik kedvezményes áron, jó körülmények között, tanárok segítsége mellett végezhetik tanulmányaikat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kecskés István
Többi hír