Ugrás a tartalomra
2022.11.17 - 10:33

Megkezdődött a védett egyhajúvirág tőszámlálása

Megkezdődött a védett egyhajúvirág tőszámlálása

 Az egyhajúvirág védelméről tanácskoztak Hajdújáráson. Az eseményen szakemberek osztották meg egymással tudásukat és cseréltek információt a fokozottan védett faj megmentésének érdekében.
 

A Szabadkai-homokvidéken az elmúlt időszakban több mint 110 helyen lelhető fel az egyhajúvirág, amely a térség egyik különlegessége.

Az egyhajúvirág fokozottan védett faj. Védelmével 2003 óta foglalkoznak Észak-Bácskában. A Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Táj egyik jelképe. Magyarországon és Szerbiában egyaránt küzdenek az egyhajúvirág megmentéséért, ezt a harcot jellemzően pályázati pénzekből valósítják meg. A konferencián a két ország szakértői cseréltek tapasztalatot.

Krnács György, szakmai felelős, Kiskunsági Nemzeti Park, Magyarország: „Magyarországon ezen kívül még a nyírségi állományokat éri olyan mértékű visszaesés, szűkülés, aminek nem értjük az okát. Itt akár a klímaváltozást is betudhatjuk.”
 

A Palics-Ludas Közvállalat évek óta igyekszik megvédeni a fajt, figyelemmel követni a növények fejlődését. Négy sikeres pályázaton vettek részt az illetékes tartományi titkárságnál. Ezekből a pénzekből nem csak az említett növény védelmét tudják megvalósítani, hanem más területek rendben tartását is finanszírozni tudják.

Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „Az egyik a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Tájra vonatkozó pályázatunk volt, ami arról szólt, hogy 600.000 dinár értékben tereptisztítást végzünk az egyhajúvirág, azaz a bulocodium megvédése érdekében.”
 

A vállalat az egyhajúvirágok számát is nyilvántartja, rendszeresen szerveznek számlálást. Dobó Márta igazgató hozzátette, idén számos körülmény nehezítette a munkájukat. A mostani konferencia kiváló alkalom volt arra, hogy a magyarországi kollégáik megoszthassák tapasztalataikat a szerbiaiakkal, és fordítva. A szerdai konferencián képviseltette magát a magyar és az itteni fél mellett a Tartományi Természetvédelmi Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszéke is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.12.10 - 19:23
Vasárnap délután Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Deli Andor európai parlamenti képviselő, Fremo
Nagykikindán, Tordán, Magyarittabén és Kisoroszon jártak a VMSZ és az MNT képviselői