Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a kishegyesi szövetkezeti otthon felújítása – Egy év a határideje a teljes beruházásnak

Indul a munka
Megkezdődött a kishegyesi szövetkezeti otthon felújítása – Egy év a határideje a teljes beruházásnak

Néhány kishegyesi polgár talán megijedhetett a múlt héten, amikor a szövetkezeti otthon tetejére pillantva azt látták, hogy hiányzik. Ha azt hitték, hogy bontják az épületet, akkor nagyot tévedtek, ugyanis pont az ellenkezője igaz, teljes körű felújításon fog átesni az épületkomplexum. A projektumnak része a színházterem felújítása és a központi tér rendezése is. A magyar kormány jóvoltából egy új, minden korszerű követelménynek eleget tevő közösségi hely fog kialakulni.
Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere elmondta, hogy ez idáig különböző közbeszerzési eljárások folytak le, illetve költségvetési módosítás és a költségvetésbe történő beépítés zajlott.

– Végre ki lett választva a kivitelező, és határidőn belül elkezdte a munkát. Most már nemcsak a tervekről beszélgetünk, hanem szemmel láthatóan egy ominózus építkezés zajlik Kishegyesen. Erre a beruházásra azért volt szükség, hogy a falunak legyen egy közösségi tere, és a könyvtár megkapja méltó helyét. Az ehhez szükséges támogatást teljes mértékben a magyar állam biztosította, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. A magyar állam gondot visel a határon túli magyarokra, és támogatja kulturális fejlesztéseiket. Így tudott találkozni a kishegyesi helyi közösség korábban elkészített terve a támogató céljaival, s ezért tud ez a beruházás megvalósulni. Kishegyesnek régóta szüksége volt egy új könyvtárra, illetve igény volt, hogy visszakerüljön a közösség tulajdonába az az épületegyüttes, amit valamikor a közösség épített önkéntes munkával – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy a ballagások során, a falunapokon, az Anna-napokon, a karácsonyi ünnepekkor ez tér meg fog telni. Sándor biztos benne, hogy ez az épületrész folyamatosan használatban lesz, mert az új tér számos új lehetőséget fog kínálni a rendezvények megszervezéséhez. Végezetül hozzáfűzte, hogy Kishegyesen egy ekkora összegű beruházás nem valósulhatott volna meg a magyar állam támogatása nélkül.

– Bízok benne, hogy a jövő évi választásokon továbbra is megmarad az a kormány, amely ilyen mértékben támogatja a határon túli magyar közösséget. Nekünk vannak terveink sport, rekreáció és más vonatkozásokban is, és bízok benne, hogy a jövőben a magyar kormánnyal együttműködve hasonlóan nagy projektumokat tudunk megvalósítani Kishegyesen – fogalmazott az alpolgármester.

Augusztus során zárultak a szövetkezeti és a művelődési otthonra kiírt közbeszerzések – számolt be lapunknak Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára.

– A felügyeletei munkálatokat a topolyai Arhitop Kft. nyerte, így ők fogják felügyelni az összes munkálatot. A kivitelezési közbeszerzést a nepričavai Gradnja-Kop vállalat nyerte. A munkálatok a régi szövetkezeti otthon tetőszerkezetének a lebontásával indultak, de már folyamatban van az elektromos hálózat kikapcsolása, illetve a belső falak átrendezése a terveknek megfelelően. A munkálatok menetébe a helyi közösség nem szól bele, ezt a kivitelező és a felügyelet kell, hogy véghez vigye. Az ősz folyamán, amennyiben az idő engedi, a szövetkezeti otthon tetőszerkezete után a színház tetőszerkezetét is kicserélik. Mindezzel párhuzamosan a volt szövetkezeti otthon alsó szintjén bontási és átrendezési munka folyik. A legfontosabb a tetők befejezése, hogy az épületek szárazon maradjanak – mondta el Sipos, majd hozzáfűzte, hogy amennyiben október folyamán tető alá kerül mindkét épület, akkor a munka a téli hónapokban sem fog leállni.

Az építészeti munkálatok befejezésére egy év határidő, és az utolsó fázisa a központi tér rendezése lesz. Ezt egy újabb, beltéri rendezési projektum követi, amelyre vonatkozóan év végén fogják kiírni a közbeszerzést – tudtuk meg a titkártól. A teljes beruházás bő egy év alatt kell, hogy megvalósuljon, ha a járványhelyzet közbe nem szól. A felújított épületkomplexumban helyet kap a könyvtár, emellett más civil szervezetek is kapnak helyiséget, amennyiben igényt tartanak rá – fogalmazott Sipos.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról