Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Kishegyesen

Megemlékezés Kishegyesen

 Szentmisével, majd koszorúzással emlékeztek meg Kishegyesen az aradi vértanúkról. A helyiek a Nyugati temetőben lévő Hegyesi csata emlékműnél rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt.

Kishegyesen a Szent Anna templomban celebráltak kegyeletadó szentmisét a magyar nemzeti gyásznap alkalmából. Ezt követően az egybegyűltek a Nyugati temetőben lévő Hegyesi csata emlékművéhez vonultak, ahol Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja mondott köszöntőbeszédet. Történelmi emlékeztetőt Vörös Julianna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese tartott.

Vörös Julianna, tanácselnök-helyettes, Kishegyes HK: „Példaképeink mindig voltak és lesznek. A szabadságharc hősei nagyon szép példát mutattak nekünk összetartásból, hazaszeretetből, összefogásból, testvériségből.”

A szabadságharc 1849 júliusában megvívott utolsó győztes csatája Kishegyesnél zajlott. A helyiek évente kétszer is megemlékeznek a történelmi eseményekről a Hegyesi csata emlékművénél.

Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke: „Október 6-a egy kitörölhetetlen gyásznap, ugyanakkor a szabadságharc nélkül, e gyásznap nélkül a későbbi kiegyezés, az ötvenéves felemelkedés és páratlan fejlődés sem lett volna lehetséges. Áldozatuk nem volt hiábavaló, példájuk pedig minden magyar ember számára útmutató lehet egész életében amíg él.”

A kishegyesi megemlékezésen a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó énekcsoportja, valamint Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke is fellépett, és a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó testület is közreműködött. A megemlékezésen a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is koszorúztak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen