Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsán is kerekké vált a történet

Magyarkanizsán is kerekké vált a történet

A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely társalapítója lett az MNT. Az önkormányzati intézmény alapítói jogainak részleges átruházásáról szóló szerződést a község nevében Fejsztámer Róbert polgármester, a Magyar Nemzeti Tanács részéről pedig a testület elnöke, Hajnal Jenő írta alá. A polgármesteri irodában megtartott szerződéskötésen és az azt követő megbeszélésen jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is.

A szerződés aláírásával az alapító jogok 50%-a kerül az MNT-hez — erről február közepén a Magyarkanizsa községi képviselő-testület hozott rendeletet.

— Magyarkanizsa községnek, tehát mind a tizenhárom településünknek és az itt élő lakosságnak egyaránt fontos, hogy helyi szinten érvényesíteni tudjuk a kisebbségi jogainkat, ehhez viszont három dologra van szükség — mutatott rá Fejsztámer Róbert. — Egyrészt a köztársaságban meg kell teremtődnie az erre vonatkozó törvénynek és lehetőségnek, másrészt kell egy nagyon erős és határozott nemzeti tanács — a mi esetünkben ez az MNT —, amely operatív szinten is végre tudja hajtani azokat a rendelkezéseket, amelyeket felsőbb szinten előírnak. És természetesen kell egy nagyon erős háttér, anyaországi támogatás, melyen keresztül a tervek, elképzelések meg tudnak valósulni. Ez a szerződés-aláírás adminisztratív jellegű, formai dolog, ám a jelentősége ennél sokkal nagyobb, hiszen azt jelenti, hogy a községünk területén a magyar kultúrához kapcsolódó összes intézményben az MNT társalapítóként jelenik meg.

— A kulturális autonómia és a kisebbségi önkormányzatiság egyik legfontosabb eseménye ez — fogalmazott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, kifejtve, hogy a társalapítói jogok átvételével az állami feladatok megmaradnak, az önkormányzati teendők nem változnak, ám az intézmény fejlesztéséhez, erősítéséhez az MNT saját, anyaországi vagy akár európai forrásokból is igyekszik pénzt előteremteni. — Ennél azonban jóval fontosabb, és az MNT szempontjából megtisztelő is, hogy a kiemelt jelentőségű státus után sikerült elérnünk, hogy társalapított intézményünk legyen a Regionális Kreatív Műhely. Ezért egyrészt a magyarkanizsai önkormányzatnak tartozunk köszönettel, másrészt annak az intézménynek, amely 2006-ban jött létre, elhozva a Nagy József-i világot régiónkba. Ezzel egy olyan légkört teremtett, amely az új művészeti folyamatok, látóhatárok, a színházzal kapcsolatos kezdeményezések tárházával összművészeti értékeket hozott létre, nemcsak a helyieknek, hanem a szélesebb régiónak, azaz az egész Kárpát-medencének.

A Magyar Nemzeti Tanács 2011 óta több mint negyven, a magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű intézménynek a büszke képviselője, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely pedig az MNT tizennegyedik társalapított intézménye. Zenta volt az az önkormányzat, amely elsőként ruházta át az összes kiemelt jelentőségű kulturális intézmény alapítói jogainak egy részét az MNT-re, és immár Magyarkanizsa is ezzel büszkélkedhet, hiszen a könyvtár és a Cnesa Oktatási és Művelődési Központ után a Regionális Kreatív Műhellyel kerekké vált a történet. Legutóbb a csókai Művelődési és Oktatási Központot sikerült ilyen szempontból kiemelni, Topolyán nemrég írták alá a művelődési házra vonatkozó szerződést, korábban pedig a múzeum került az MNT-hez, Kishegyesen viszont a helyi könyvtár tölti be ezt a státust — sorolta Hajnal Jenő, külön kiemelve a Kosztolányi Dezső Színházat, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet és a Fórum Könyvkiadót. Hangsúlyozta, az utóbbi két intézmény esetében a társalapító a tartomány, a többi tekintetében pedig az illetékes önkormányzatok. Az MNT részt vesz a társalapított intézmények igazgatásában, az igazgatóbizottságba, illetve az ellenőrző bizottságba delegált tag által.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Fehér Márta (Fotó: Puskás Károly)
Többi hír