Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: Hét és fél millió dinár a gazdáknak

Magyarkanizsa: Hét és fél millió dinár a gazdáknak

 A gazdaságok fejlődéséhez az önerő mellett különböző támogatások is szükségesek.

A vajdasági községekben éppen ezért felkarolják a gazdálkodókat, és vissza nem térítendő pénzeszközökkel ösztönzik őket a beruházásokra, újításokra. Magyarkanizsán hét és fél millió dinárt különítettek el erre a célra.

Nyugalom van az észak–bácskai gyümölcsösökben. A levélhullást követően a gazdák befejezték az őszi lemosó permetezést. A termelésből megvalósított nyereséget a községi támogatásokkal pótolták – mondta Rajti József, aki öntöződobot vásárolt a megnyert összegből. „Itt, Horgoson senkinek nincs nagy tábla földje, nincsenek 100 holdas gazdák, itt csak 20-30 holdas gazdák vannak, vagy még kisebbek is, és ott a gépesítés saját erőből nagyon nehezen megy. Ha valaki segít, mint az önkormányzat az én esetemben, vásároltam egy öntözőberendezést, tehát csak segítséggel.”

Bata Bálint oromhegyesi gazda a külterjes, legeltetéses állattartás mellett tette le voksát. Célja, hogy növelje a törzsállományt, ezért folyamodik pályázatokhoz. „Nagy pályázati kör lezárult, ebben sikerült a községi pályázaton is sikerült pályázni anyaállományra, szeretnénk ezt az anyaállomány hasznosítani, tovább tenyészteni, és egyértelműen az épületeket és az ennek való gépesítéseket és elektronizálását megoldani profi szinten.”

Magyarkanizsa önkormányzata az idén 7 és fél millió dinárt különített el a költségvetésből a termelők támogatására. Az öntözést és a tenyészállatok beszerzését támogatták legnagyobb mértékben. Vass Zoltán, mezőgazdasággal megbízott községi tanácstag: „Szép példáját láthatjuk annak ezen a farmon, hogy a modern és a valamikori klasszikus dolgok hogyan tudnak együtt és egymás mellett élni, és hogyan tud a kettőnek a találkozásából egy nagyon szép valami kirajzolódni.”

A községben a biotermelőknek és más gazdáknak is elérhetők a vissza nem térítendő támogatások.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír