Ugrás a tartalomra
2023.10.01 - 15:49

Ludasi Betyárnapok

Ludasi Betyárnapok

 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszünkbe.

Vasárnap, a kora délelőtti órákban már rotyogtak a finom ételek a vásártéren, közben gyermekvetélkedővel, lovasbemutatókkal és játékokkal folytatódott az esemény, de kirakodóvásár is színesítette a napot.

Jó hangulat, egész napos program, kellemes időjárás, sok ember és finom ételek - így lehetne jellemezni a 16. Ludasi Betyárnapokat. A vásártéren 52 bográcsban rotyogtak a finomságok, aki pedig versenybe is akart szállni, marha- és sertéspörköltet készített. A palicsi Sziky Travel és a Robi szerviz csapata 17 fővel érkezett. Mivel tavaly az első helyet érdemelték ki, így idén is nagyok voltak az elvárások.  

Januskó Szilvia:

„- Ebben a pillanatban káposztasaláta készül, amit ecettel, cukorral vagy sóval ízesítünk.  

- Milyen paprikást vagy pörköltet készítetek?

- Pörköltet, méghozzá marhapörköltet főztünk.

- Kukoricát is készítettek még?

- Igen, az a desszert a pörkölt mellé.”

Somogyi János:

„- Csupa finomságok készülnek. Az, hogy hogyan, azt nem szeretném elmondani, mert az első hely nem mondhatja el, az mindig titok. Szeretet van benne, az a lényeg és a jó hús, a jó összetétel.  

- Hány bográcsban készülnek a finomságok és milyen a hangulat?

- A hangulat nagyon jó, alkohol van minden mennyiségben, úgyhogy az nagyon jó. Egy bográcsunk van, a paprikásunk.”

Milyen lovas-, illetve betyárnap az olyan, amelyen nincs elegendő egyikből sem? A ludasi nem ilyen volt, hiszen itt bőven voltak betyárok és lovasok is. Mint az mögöttem is jól látható, ameddig az ügyességi játékok folynak, addig a kicsiknek is lehetőségük volt akár póni lovaglásra, akár a nagyobb lovakra is fel tudtak ülni és azon is tudtak lovagolni.

Az ügyességi játékokon a lovasoknak különböző feladatokat kellett teljesíteniük.  

A Vajdasági Magyar Szövetség minden ilyen esemény mögé teljes mellszélességgel odaáll - emelte ki beszédében Gyivánovity Dániel.

Gyivánovity Dániel, a VMSZ Szabadkai Városi Szervezetének elnöke: „Az egész, hogy itt vagyunk és ennyien vagyunk Ludason azt tanúsítja, hogy itt él még egy tenni akaró, szívós magyar közösség, akik megszervezik ezt, és akik azt mondják, hogy itt vannak itthon, itt a hazájuk, hogy itt szeretnének boldogulni. Itt vagyunk, és ez a lényege a létezésünknek.”

A településre látogatókat kirakodóvásár is várta. Akik pedig a nézelődésben megéheztek volna, különböző édes- és sós ételek közül válogathattak.  

Aladics Tibor, elnök, Ludas HK: „Az egyik legnagyobb rendezvényünk, a legtöbb embert vonzza, a legnagyobb szórakozás, egész napos családi program, a gyerekek is itt vannak körülöttünk. Mindenki jól érzi magát. Az egész falu részt vesz a rendezvény előkészületében.”
 

Az eseményen 200 dinárért tombolát is lehetett vásárolni. A főnyeremény egy szárítógép volt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV