Ugrás a tartalomra

Lesz-e helyi járulék Gunarason?

Lesz-e helyi járulék Gunarason?

A helyi járulék újbóli bevezetéséről döntenek a következő 10 évre vonatkozóan március 3-án, vasárnap Gunarason. A gunarasi helyi közösséghez három település, Gunaras, Bogaras és Brazília tartozik.

A gyerekek örülnek a Brazílián felújítás alatt álló játszótérnek. Kelemen Kata kishúgát, Lucát kísérte el: „Ez nagyon hasznos, hogy a gyerekek nem bírnak kiszaladni az útra, régen volt már így felújítva a játszótér. A padok hogy lesznek, azok jó dolgok, hogy lehet őket nézni vagy kiülni.”

A gunarasi helyi közösség támogatásával a helyi hozzájárulásból zajlik a játszótér újjáélesztése, kerítés és padok is lesznek hamarosan.

Brasnyó Jolán: „Előszeretettel fogadunk minden támogatást, mert kicsi a falu, kevés gyerek van, de valami életet kell bevinni, úgyhogy március 3-án lesz a helyi hozzájárulásra a szavazás, tehát én nagyon bizakodom, hogy meg lesz szavazva, mert nagyon sok forrás, javítás a helyi közösségből jön.”

A gunarasi helyi közösségez tartozó településeken és környékükön mart aszfalttal szórják le az utakat, így a száz lelket számláló Brazílián is.

Kelemen Arnold: „A falunak erre szüksége van, ez a hátsó út köti össze az utcákat, nagyobb teherrel sáros, esős időben nem nagyon tudunk közlekedni vagy problémás, ezért a köves, aszfaltos, szilárdabb út megkönnyít a munkánkat meg a közlekedésünket is, és nagy jelentőségű.”

Gunarason az elmúlt időszak egyik legnagyobb projektje az egészségház felújítása volt.

Svetković Stevan, falugondnok: „Az egészségház felújítása is egy nagyon jó szempont. Az elmúlt években fel lett újítva, a falugondnokság is valamilyen szinten visszamenőleg így keletkezett a helyi közösség révén, sok idős személynek megkönnyítjük a hétköznapjait.”

A József Attila Művelődési Egyesület élete elképzelhetetlen a helyi közösség támogatása nélkül. Nyolc szakosztállyal működnek és éltetik a falut.

Brezovszki Zsuzsanna, az egyesület elnöke: „Pályázunk, ahol csak lehet pályázni, minden lehetőséget megragadunk, viszont hatalmas összegek már csak a busszal közlekedés vagy a néptáncosruhák és helyi hozzájárulásból az a pénz, amit a helyi közösség megszavaz a mi részünkre, az mindig nagy segítséget jelent.”

A helyi hozzájárulás, amennyiben megszavazzák Gunarason kevesebb lesz, mint eddig.

Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója: „A helyi hozzájárulás az elmúlt 10 évben 3 százalék volt a fizetés után és a nyugdíj után is, ezt a következő 10 évre csökkenteni szeretnénk, a nyugdíjasoknak egy százalék lenne, a fizetés után pedig 2 százalék, a földműveseknek azért is sorolom külön, mert nagyon sokan földműveléssel foglalkoznak, ott pedig az eddigi időszakokban az elmúlt években holdanként volt 25 kg búza ára éves befizetésben, ezentúl pedig hektáronként lenne 20 kg búzának az ára.”
 

Március 3-án, vasárnap 7 és 20 óra között szavazhatnak a helyi járulék újbóli bevezetéséről a gunarasi, bogarasi és brazíliai lakosok, akiknek bejegyzett lakcímük vagy tulajdonuk van a helyi közösség területén. A szavazást a gunarasi faluházban bonyolítják le.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír