Ugrás a tartalomra

Közösségi élet az interneten, kapcsolatok a valóságban és az online térben

Ez a fő témája a XVI. Vajdasági Szabadegyetemnek. A helyszín hagyományosan a kishegyesi Kátai-tanya. A következő négy napban neves szakemberek tartanak előadást a vajdasági fiataloknak.
Nyári szünetben tanulni, előadásokat hallgatni? A Vajdasági Szabadegyetemre visszajáró fiatalok tudják, hogy ez nem megterhelő. Mert jó társaságban, szép környezetben, színvonalas előadókkal a tanulás is jó program. Bodó Gergely GeriPoppers, Veszprém, Magyarország: „Nagyon kellemes a társaság, jók az előadások, szeretek itt lenni, jók a csapatjátékok és nagyon sok barátom lett a négy év alatt. Ez az elsődleges ok, amiért visszajövök.”

Kiscsoportos műhelymunkák pszichológia, média, statisztika és brand-építés témában, kerekasztal-beszélgetés, esti borkóstoló, táncház, karaoke. Ezek is a program részét képezik. De a hangsúly természetesen az előadásokon van.

A szervező a Vajdasági Ifjúsági Fórum. Berkó Szilárd, elnök, VIFÓ: „A sztárelőadók közül kiemelném Dr. Csernus Imrét, ő az otthoni kommunikációs szakadékról fog beszélni, vagyis hogy a jelenleg hozzám hasonló generáció hogyan tud találkozni otthon a szülőkkel. Illetve kiemelném még Dr. Hevesi Krisztinát, ő pedig szexuálpszichológus, és szintén érdekes témát hoz. Az előadásának a címe is érdekes: jó pár kapcsolat vagy jó párkapcsolat.”

A megnyitón Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár az elmúlt 8 év eredményeit összegezte, a következő periódusra vonatkozóan pedig kiemelte, hogy a gazdasági megerősödés és a családok támogatása továbbra is központi helyen lesz a magyar kormánynál. Ismertette a külhoni, családbarát vállalkozásokat támogató programjuk állását is.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „500 millió forinttal írtuk ki ezt a pályázatot, nagyon sok pályázat érkezett, innen a Vajdaság területéről 120 pályázatról tudunk beszélni.

Remélem, hogy minél többet tudunk támogatni. Körülbelül országosan, vagy Kárpát-medence szinten 120 pályázót tudunk támogatni ebben az esztendőben.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője is előadást tartott. Hangsúlyozta, hogy a VMSZ-nek kiemelten fontos az itt élő fiatalok szülőföldön való maradásának támogatása.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Minden lépés, ami a gazdaságfejlesztésre vonatkozik, a részarányos foglalkoztatás jogi kereteinek megteremtésére, az ösztöndíjrendszerre, ez mind a fiatalok érdekeit szolgálja.

Az a feladatunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többen itthon keressék a boldogulást, és ennek az a feltétele, hogy perspektívát, jövőt lássanak itthon.

A Szabadegyetem résztvevői kedvezményesen látogathatják a párhuzamosan zajló Dombos Fest programjait, a Dombos Festre heti jegyet váltók pedig ingyen részt vehetnek a Szabadegyetem előadásain. A Kátai-tanyán idén is ott lesz a Pannon Rádió. Pénteken 14 és 16 óra között élő műsort sugárzunk a helyszínről.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír