Ugrás a tartalomra
2023.10.03 - 14:51

Kiterjesztik a szabadkai vámszabad területet Magyarkanizsa községre

Kiterjesztik a szabadkai vámszabad területet Magyarkanizsa községre

 A vámszabad övezet kibővítése, a Szabadkai Gázművek alaptőkéjének növelése, valamint a beiratkozásról szóló tájékoztató elfogadása - egyebek mellett ezek a témák is szerepelnek Szabadka Város Képviselő-testületének soron következő ülésén.

A részleteket dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke ismertette sajtótájékoztatóján. A képviselők 11 napirendi pontról döntenek csütörtökön.

A szabadkai vámszabad terület tevékenységét kiterjesztik Magyarkanizsa községre is - ez lesz az egyik fő témája a Városi Képviselő-testület ülésének. A kiterjesztés jelentős, mivel gazdaságilag is pozitív hatása lesz, valamint munkahelyteremtés szempontjából is fontos - magyarázta dr. Pásztor Bálint. A szabadkai VKT elnöke hozzátette, a szabadkai képviselők döntését még a szerb kormánynak is jóvá kell hagynia.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke: „Konkrétan két völgyesi székhelyű cégről van szó. Áprilisban a szabadkai vámszabad terület tevékenységét kiterjesztettük Zenta község területére, most pedig Magyarkanizsa felé fogjuk bővíteni.”

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat alaptőkéjének növeléséről is döntenek majd a képviselők. Dr. Pásztor Bálint szerint a közvállalat példaértékűnek számít a pénzügyi stabilitás terén. A gázhálózat-bővítés is folyamatos, amely már nemcsak Szabadkára és Palicsra vonatkozik, hanem Ludason is több mint tíz kilométer hosszan kiépült a gázvezeték a közelmúltban.

Emellett oktatási ügyekről is szavaznak majd, pontosabban elfogadják a beiratkozásról szóló tájékoztatót.

„Ez egy technikainak számító döntés, hiszen minden évben a tanév kezdetekor elfogadjuk ezt a tájékoztatót. Ami miatt most mégis kiemelném, az az, hogy nem mindig ilyen jók a sarokszámok. Most el lehet azt mondani, hogy az összesen 20 szabadkai általános iskolában 72-vel több első osztályos tanuló kezdte meg a tanulmányait egy hónappal ezelőtt. Magyar tannyelven pedig 46-tal többen, mint az előző tanévben. A szabadkai középiskolák esetében pedig 162 fő a növekmény.”

Elkezdik továbbá a Szabadkai Közkórház-Cservenka megszüntetett vasúti infrastruktúra, valamint a Kertváros és Palics közötti részre vonatkozóan is a területrendezési terv kidolgozását.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV