Ugrás a tartalomra
2019.07.31 - 09:17

Kishajókikötő épül az óbecsei Tisza-parton

Egy határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően Algyő, Csongrád és Óbecse ezzel az idegenforgalmi fejlesztést szolgáló IPA-projekttel szeretné népszerűsíteni az Alsó-Tiszát a turisták körében.

Kishajókikötő épül Óbecsén a Tiszán, az első elemek pedig már meg is érkeztek. Az üdülőtelep és a betonlépcsők között húzódó területen felállított uszályon mosdót, zuhanyozót és egy konyhát is kialakítanak. A határon átnyúló IPA projekt magyarországi partnervárosai Algyő és Csongrád. Kinka Erzsébet, elnökhelyettes, Óbecse Község Képviselő-testülete: „Az volt a célunk ezzel az úszómű fölállításával, ami identikus mindhárom településen, hogy lehetőséget biztosítsunk a turizmus fejlesztésére, értem alatta a gazdasági és a társadalmi fejlődést is, ugyanis ez sok egyént, ugyanakkor sok civil szervezetet is össze tud fogni, pl. a sporthorgászokat és más túrázni vágyókat.”

A három Tisza-parti település azért fogott össze, hogy közösen kínáljanak kikapcsolódási lehetőségeket az Alsó-Tisza vidékére érkező turistáknak, ezért kidolgozott túraútvonalakkal, mobiltelefonos alkalmazással és turisztikai kiadványokkal is próbálnak több turistát magukhoz csábítani.

Algyőben egy héttel ezelőtt adtak át egy hasonló kikötőt. Füzesy István, elnök, pénzügyi-gazdaságfejlesztési bizottság, Algyő: „A Tisza nem volt eddig nemzetközi vízi út, ezért a tiszai hajózás nem volt egy bejáratott lehetőség. Most már ezek a jogi és egyéb lehetőségek megteremtődtek, rajtunk múlik és a különböző hatóságokon, hogy ezekkel hogyan tudunk élni és milyen szinten tudjuk majd ezt fejleszteni. Ez az egyik célunk. Ha mindenütt megvan a kishajókikötő, akkor már az objektív része adott a hajózásnak.”

Az idegenforgalmi fejlesztést szolgáló IPA-projekt teljes költségvetése 500 ezer euró.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír