Ugrás a tartalomra

Kihívások között egykor és most

Nem hagyományos módon zajlott a Magyarkanizsai Vöröskereszt idei ünneplése

A Magyarkanizsai Vöröskereszt épületénél is megemlékeztek a szervezet nemzetközi születésnapjáról, ami kiváló alkalom volt arra, hogy a szociális szférában dolgozók és a város vezetői elmondják, milyen időszak áll mögöttük, mennyire sikerült összefogni ebben a szokatlan helyzetben, amikor sokan segítségre szorultak. Még fontosabbá és szükségesebbé vált az önzetlen és megbízható támogatás, úgy a kézzelfogható dolgok tekintetében, mint akár lelki téren is. A csomagok osztása mellett, amit önkormányzati támogatásnak is köszönhettek a polgárok, akár a lelkisegély-vonalat is tárcsázhatták. Mindebben megmutatkozott a Vöröskereszt, a Szociális Központ és az önkormányzat gyors reagálása az igényekre.

A Vöröskereszt napja alkalmából szervezett pénteki összejövetelen Cseszkó Mónika, a Vöröskereszt titkára elmondta, hogy a szervezetet 157 évvel ezelőtt alapították nemzetközi szinten, azzal a céllal, hogy járványok idején, háborúban, természeti katasztrófák idején segítsen a leginkább rászorulóknak, majd hozzátette, az év minden napján jelen vannak a községbeli lakosok életében. Számtalan akciójuk során hozzászokhattak a legmeghökkentőbb életutakhoz és körülményekhez is.

– Az elmúlt időszakban az önkormányzattal, a helyi közösségekkel, a Szociális Központtal, a falugondnoksággal, a Caritassal, az általános iskolákkal, az iskoláskor előtti intézményekkel és a község polgáraival együttműködve naponta 300 embernek tudtunk valamilyen formában segíteni. Napi szinten 244 adag ételt szállítottunk házhoz, 145 egység vért és mintegy 4500 óra önkéntes munkát sikerült megvalósítanunk – mondta a Vöröskereszt titkára, aki egyúttal köszönetet is mondott a 95 önkéntesnek is a kemény munkáért, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak.

Telek Krisztina, a Szociális Központ igazgatója is elégedettségének adott hangot Magyarkanizsa község polgárainak felelősségteljes viszonyulását illetően.

– A központ három munkatársával együtt közösen próbáltuk meg kitalálni, hogy logisztikailag hogyan tud tizenhárom településre eljutni a segítség. A hétköznapokban 3500 felhasználónk van, most viszont tudtuk, hogy az ötezer 65 év felettinek is elkél a segítség.

Megszerveztük a segélyhívó munkáját, amelybe az óvónők és a tanítónők is bekapcsolódtak. A másfél hónap alatt mintegy kétezer hívást fogadtunk. Ez alatt az idő alatt folyamatosan gondoskodtunk a magukra maradt emberek élelmezéséről is, akik hozzánk fordultak, de az egyéni gyógyszerezésre, a kisbabás szülőknek és az ápolásra szorulóknak is tudtunk megoldást találni, hogy a körülményekhez képest könnyen átvészeljék a bezártság időszakát. A központ munkáját a 135 önkéntes, köztük a Vöröskereszt terepen dolgozó munkatársai is segítették – magyarázta az igazgatónő, aki Csikós Lászlóval, a magyarkanizsai önkormányzat szociális és egészségvédelemmel megbízott tanácstagjával is egyeztetett a rendkívüli állapot idején, hogy minél gördülékenyebben folyhassanak a segítő tevékenységeik.

– Sohasem gondoltam volna, hogy a Vöröskereszt világnapjáról egy járvány közepette emlékezünk meg. A megszokott helyzetben ilyenkor a dolgozóinkra, az önkénteseinkre fordítjuk a figyelmünket. Most azonban szeretném megköszönni a Vöröskereszt önkénteseinek, a Szociális Központ munkatársainak és önkénteseinek, a Szociális Szolgáltató Központ, a Cnesa és az óvodák, iskolák munkatársainak, akik bármilyen módon részt vettek a nehéz helyzet átvészelésében. A csomagok, maszkok elkészítése és szétosztása is a fontos tényező volt, amiért szintén nagyon hálásak vagyunk – mondta el Csikós László, akihez hasonlóan a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert is abbéli véleményének adott hangot, hogy nagy köszönet illeti Magyarkanizsa község polgárait és intézményeit, amiért önzetlenül segítették a törzskar munkáját.

– Felelősségteljesen gondolkodva és viselkedve kell megőriznünk azt az állapotot, amit az eddigiekben is sikerült. A vírus az elmúlt másfél hónapban ennek is köszönhetően elkerült bennünket. Mindenki a maga lehetőségeihez mérten segítette az önkormányzat és a törzskar munkáját, amely segítség bárminemű formája felbecsülhetetlen. A Vöröskereszt napja révén nekik is köszönöm a profizmust és a magas szintű hozzáállást, amit a rendkívüli állapot első napjától kezdve tanúsítottak – emelte ki a polgármester.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, j (Fotó: Puskás Károly)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen