Ugrás a tartalomra

Kétszer annyi érdeklődő

Aláírták az önkormányzati támogatású energiahatékonysági pályázat szerződéseit Magyarkanizsán
Kétszer annyi érdeklődő

 

Az év első önkormányzati eseménye a fejlesztésre irányult. Ahogy kezdjük az új évet, olyan lesz a továbbiakban, így tartja a mondás. Ezek szerint a magyarkanizsaiaknak nem lesz okuk panaszra. A nyáron meghirdetett, állami és önkormányzati támogatású energiahatékonysági pályázat szerződéseit harmadikán írták alá a városházán. Összesen 133 lakos pályázott, nyílászáróra, napelemes rendszerre, fűtés korszerűsítésre. A hatalmas érdeklődés miatt érkezési sorrendben 69-en kapták meg a támogatást, ám a polgármester, Fejsztámer Róbert kecsegtető hírekről számolt be.

– Az önkormányzat még 2023-ban nyert az Energetikai Minisztériumnál azon a pályázaton, amivel az energiahatékonyságot tudják növelni lakosaink saját otthonaikban. Kilenc kivitelező céggel kötöttünk szerződést, akik a község területén elvégezhetik ezeket a munkákat, majd októberben kiírtuk a lakosság számára a pályázatot. Erre 133-an jelentkeztek. Ebből 69 nyertes pályázónk van ma, ami valójában 70 szerződést jelent, hiszen volt, aki több tételben is pályázott, hiszen ezt megengedte a pályázat. A fejlesztések maximum 50%-ig voltak támogathatók. Természetesen, hogyha nagyon nagy volt az összeg, akkor voltak fix limitek is. Az ablakok és ajtók cseréjére irányuló volt a legnépszerűbb, melyre 41-en pályáztak. A családi házaknál 160 ezer dinár volt a legnagyobb megkapható összeg, vagy 50 százalék, a lakásoknál pedig 120 ezer dinár. Ezt követte népszerűségi sorrendben a gázkazán és a fűtésrendszer modernizációja. Ott 90 ezer dinár volt a legnagyobb támogatás személyenként, de volt olyan összegünk is, ami meghaladta a 400 ezer dinárt, hiszen lehetett hőpumpákra és napelemekre is pályázni. Mivel jóval nagyobb a beruházás összege, ezért a maximált összeg is nagyobb volt – magyarázta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy már kérték a minisztériumtól, hogy azok, akik megfeleltek az előírásoknak, de nem jutott számukra a keretből, szintén megkaphassák a támogatási összeget tavaszig.

– A 2024-es évben az eddigi 5 millió dinár helyett 9 millió dináros összeget láttunk elő, így hogyha a pályázat újra megjelenik a minisztériumnál, akkor 18 millió dináros keretösszeggel rendelkezünk – emelte ki Fejsztámer Róbert.

A városháza nagytermében sokan voltak, ez mutatja, hogy az otthonszépítés és energiatékonyság nagyon is fontos a helyieknek, akiknek érdemes lesz figyelni a megjelenő pályázatokat, hisz ahogy a polgármester elmondta, idén nagyobb összeggel, újra várható ez a támogatási forma.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, BJK
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika