Ugrás a tartalomra

Két új kút létesül Kishegyesen

Jelentősen megjavul a vízszolgáltatás a településen
Két új kút létesül Kishegyesen

A közelmúltban gondok voltak a vízellátással Kishegyes keleti részében. A gondot a B3-as kút meghibásodása okozta, amit sikerült orvosolni. A hosszú távú megoldást azonban egy új furat létesítése jelenti, s a héten írták ki a közbeszerzést erre vonatkozóan. Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az új furat a meglévő B3-as kút erőforrásait fogja használni.

– Kishegyes településen négy nagy teljesítményű kút szolgáltatja a vizet. Az Újfaluban található B3-as kút nemrég meghibásodott, a furatban lévő szűrőkkel volt gond. Emiatt a kút nagy mennyiségű homokot kezdett felhozni a vízzel együtt. A kút szanálását elvégeztük a szakemberekkel, helyreállítottuk a szűrőket, és megszüntettük a kút ún. homokozását. Emellett új csövek és pumpa került a kútba, s ezzel párhuzamosan az önkormányzattal közösen elindítottuk egy új kút tervének a kidolgozását. Ez a közelmúltban elkészült, és ennek függvényében a héten kiírták a közbeszerzést egy új furat elkészítésére. Ez nem messze lesz a meglévő furattól, így csatlakoztatni lehet a hálózatra, valamint felhasználhatók a meglévő kútház elemei, a vezérlés és a villanyáram biztosítva van – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy ennek köszönhetően relatíve gyorsan üzembe helyezhető majd az új furat. A tervek szerint az év végéig üzembe helyezik az új kutat, s ezzel tehermentesítik a B3-as kutat. Ez a kút biztosítja a falu keleti és részben a déli részének vízellátását, csaknem 1000 háztartás van rákötve. A régi, megjavított kút is üzemben marad, és javítás vagy más kiesés esetén átveheti az új kút feladatát.

A héten ugyancsak kiírásra került az új B1-es kút közbeszerzése. Ez a Verbászi út végén fog megépülni – tudtuk meg az igazgatótól.

– A B1-es vadonatúj kút lesz, ami a furat kifúrása mellett egy új kútház megépítését és a hálózatra kapcsolását is jelenti. A feladata az lesz, hogy segítse és kiváltsa a Híd utcában található kutat. Így ez a két kút képes lesz biztosítani a falu vízellátásának kb. a felét. Fontos megemlíteni, hogy 2014 óta nem épült új kút Kishegyesen, a községben viszont igen. Azzal, hogy most két új kutat fogunk kifúrni, felépíteni és hálózatba kötni, komoly előrelépést teszünk a kishegyesi vízellátás terén. Amikor a kutak elkészülnek, össze lesznek kötve egymással és a fő hálózattal. Így olyan minőségi szolgáltatást tudunk majd nyújtani, hogy ha a meglévő kutak közül valamelyik meghibásodik, akkor a többi át tudja venni a helyét – mondta el Kormányos Levente.

A Verbászi út végére tervezett B1-es kút túlnyomórészt tartományi forrásból épül, az önkormányzat 20 százalék önrésszel járul hozzá a projektumhoz. A B3-as kútnál épülő új furatot az önkormányzat és a kishegyesi helyi közösség közös finanszírozásában fogják kifúrni – tudtuk meg az igazgatótól, aki arról is szólt, hogy az új furatnak köszönhetően a B3-as kút 15 liter/másodperc teljesítményre lesz képes. Az új B1-es kútnak is ehhez hasonló lesz a kapacitása.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét