Ugrás a tartalomra

Kerékpáros-pihenőhelyet adtak át Ludason

Megálló ökoturistáknak
Kerékpáros-pihenőhelyet adtak át Ludason

Ludason pénteken átadták rendeltetésének a Ludasi sor 26-os szám alatt kialakított kerékpáros-pihenőhelyet. A létesítmény kialakítása az EcoVeloTour – a Duna menti kerékpárúthoz kapcsolódó ökoturisztikai fejlesztési projektum keretén belül valósult meg, amelyet az Európai Unió Interreg Duna Transznacionális Programja finanszíroz. A pihenőhelyen fedett épület, ülőhelyek, mosdó, valamint egy kilátó is található. Az objektum elsősorban a természetjáró kerékpárosok és turisták kényelmét szolgálja.

Az átadóünnepséget a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület citerazenekarának előadása nyitotta meg, majd Izabel Lanji Hnis, a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter képviselője beszélt a projektum részleteiről. Elmondta, hogy annak legfőbb célja, hogy egyesítse a kerékpárturizmust és az ökoturizmust, vagyis a régió természetvédelmi területeit kívánja összekötni az EuroVelo elnevezésű európai kerékpárút-hálózattal. A pihenőhellyel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az természetes anyagokból készült, és kielégíti az ökoturisták igényeit is. Hozzátette, hogy három kerékpárútvonalat is kialakítottak, amelyeknek a pihenőhely a kiindulópontja. Ezen útvonalak segítségével megismerhetőek Szabadka környékének természeti értékei. Az útvonalakat a pihenőhelyen kihelyezett táblán jelzik a kerékpárosoknak. Izabel Lanji Hnis rámutatott arra, hogy a projektumot kétéves előkészítő munka előzte meg. A klaszter mellett a projektumban részt vesz többek között a budapesti Zugló önkormányzata és a belgrádi Duna Kompetencia Központ is.

Izabel Lanji Hnist követően Kern Imre, Szabadka alpolgármestere szólalt fel.

– Régen, még harminc évvel ezelőtt is, a kerékpár közlekedési eszközként szolgált szűkebb pátriánkban. Ma viszont a kerékpár már a turizmust és a rekreációt szolgálja. Úgy gondolom, ez a pihenőhely egy nagyszerű objektum a szabadkaiak és a távolabbról érkezők számára is, hiszen itt megállhatnak, megpihenhetnek. A kilátón pedig megcsodálhatják a gyönyörű tájat. Igaz, hogy nincsenek nagy hegyeink, folyóink, de van egy Ludasi- és egy Palicsi-tavunk. Van mit megmutatnunk az ide érkező turistáknak – mondta többek között az alpolgármester.

Kern Imre megköszönte mindazoknak a munkáját, akik részt vettek a projektum megvalósításában. Külön kiemelte a ludasi helyi közösség vezetőségének törekvéseit, akik igyekeznek megtartani a falu lakosságát.

A beszédeket a Ludas Matyi Művelődési Egyesület néptánccsoportjának előadása követte, majd Kern Imre, Izabel Lanji Hnis és Ricz András, a Pro Regio Kft. képviselője, a projektum turisztikai tanácsadója átvágta a szalagot, így adva át hivatalosan is rendeltetésének a pihenőhelyet. A szalag átvágása után a jelenlévők felmentek a kilátóba és megcsodálták a kilátást. Az átadóünnepség állófogadással zárult.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Patyi Szilárd (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír