Ugrás a tartalomra
2023.09.24 - 13:44

Kegyeletadás a katonasíroknál

Kegyeletadás a katonasíroknál

 A nagybecskereki katolikus temetőben tegnap megkoszorúzták az első világháborúban elesett katonák emlékhelyét, melyet Magyarország kormányának a támogatásával állítottak fel három évvel ezelőtt.

Az emléktáblák felállításával az áldozatok iránti százéves adósságot törlesztett ezzel az utókor.

Az első világháború alatt Nagybecskereken több mint ötszáz katona vesztette életét. Harctéren vagy valamilyen járványos betegségben. Egy részüket a katolikus temetőben temették el. Miután a múlt század hatvanas éveiben az egyháztól elvették a temetőt, a katonasírokat felszámolták. Csak egy kereszt maradt a helyén.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Egykor ezen a helyen valamikor katonasírok voltak. De, amikor a temető a városi közvállalathoz került, akkor ezt felszámolták a hatvanas években. És azóta tulajdonképpen nem volt nyoma, hogy itt katonák nyugszanak. Hogy valamikor ez egy emlékhely volt. És akkor a Magyar Nemzeti Tanács segítségével valamint a Magyar Kormány támogatásával sikerült ezt az emlékhelyet kialakítani.”

A katonasírok keresztjét a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa újította fel 2019-ben. Két évvel később pedig – anyaországi támogatásból - négy, összesen 258 nevet tartalmazó márványtáblát állítottak köréje.  

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Fontos elsősorban megemlékezni azokról, és fontos volt a kutatás is, akik jeltelen sírokban voltak itt. Az, hogy megjelent a nevük, az, hogy megtörtént a könyvbemutató, és erről tanulhatnak a fiatalok is. Számomra itt az volt a mai nap legerősebb üzenete, hogy a Szathmáry Karolina kollégiumból is itt voltak a lányok. Mert, hogy valóban erről beszélni kell.”  

Alkalmi műsor után a kegyelet virágait Magyarország belgrádi nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium, az Emmanuel kamarakórus és a becskereki Petőfi MME küldöttsége helyezte el.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV