Ugrás a tartalomra
2022.11.24 - 14:44

Jövőre is több tucat iskola újulhat meg tartományi pénzekből

Jövőre is több tucat iskola újulhat meg tartományi pénzekből

 A tartomány és az önkormányzat hozzájárulásával befejeződött a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola homlokzati részének a felújítása.

Az épület egy része visszakapta eredeti kinézetét, de ami fontos: hat év után az iskolába a főbejáraton is be lehet újra jutni.
 

Az 1892-ben épült létesítmény felújítását a tervek szerint jövőre tovább folytatják, mivel az épület jobb és a bal szárnya még rossz állapotban van.

Szervó Mária, igazgató, Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola, Nagybecskerek: „A problémák még 2015-ben megkezdődtek, amikor az építészeti felügyelőség elrendelte, hogy be kell zárjuk a főbejáratot és elkerítsük az iskola épületét, azért mert kezdett omladozni a tetőszerkezet. A tartományi titkárságnak köszönhetően még 2017-ben lecseréltük a tetőrendszert, de a felügyelőség továbbra sem engedte, hogy megnyissuk a főbejáratot, azért, mert akkor elkezdett omladozni a vakolat.”
 

Nagybecskerek 33 iskolájával Bánát oktatási központja. Az önkormányzat igyekszik segíteni az oktatási intézmények működtetését, de fontos az együttműködés a tartományi és a köztársasági intézményekkel is.

Simo Salapura, polgármester, Nagybecskerek: „Ez magas szám, ráadásul régi épületekről van szó, amelyek karbantartása költséges. Ebben a konkrét esetben a város és a tartományi titkárság közös befektetése mintegy 15 millió dinár volt. Ebből a város 12 millió dinárt biztosított. Ennek köszönhetően állunk most itt az épület gyönyörű homlokzati része előtt, ami kiváló munkának az eredménye.”
 

A tartományi oktatási titkárság immár ötödik éve, hogy pályázatot hirdet a vajdasági iskolák felújítására. Jövőre egy új pályázat is lesz: az iskolák tervdokumentációinak a finanszírozására.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár: „A tartományi oktatási titkárság ebben az évben 175 millió dinár értékű pályázatot hirdetett az iskolaépületek felújítására. És a teljes keret kiosztásra került. Mintegy hatvan intézményt tudtunk támogatni. A szükségletek sokkal nagyobban ettől. Talán mondhatnám azt is, hogy több tízszeresét is ennek az összegnek szét tudnánk osztani az iskoláknak. Viszont a költségvetési keret egy évre adott. A 2023-as évben is tervezzük ezeket a pályázatokat továbbra is és hasonló kereteszközökkel fogunk rendelkezni.”

Szakállas Zsolt a nagybecskereki városházán Simo Salapura polgármesterrel a tartomány és az önkormányzat további együttműködésről tárgyalt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.09.25 - 08:09
Az emberi élet felbecsülhetetlen: ha egyet is megmentünk egy intézkedéssel vagy rendezvénnyel, már akkor is sokat tet
Színes programkínálattal várja a látogatókat Újvidéken a Közlekedési Kiállítás