Ugrás a tartalomra

Ivica Dačić: Az európai integráció a szerb kormány prioritása

Az átalakított szerbiai kormány prioritása az ország európai integrációjának a folytatása – jelentette ki Ivica Dačić miniszterelnök, s elmondta, a kormány legkésőbb a jövő héten elfogadja mindazokat a dokumentumokat, amelyek elengedhetetlenek az Európai Unióval való tárgyalásokhoz.

Dačić a szerb parlamentben megtartott uniós csatlakozásról szóló tanácskozáson elmondta, az EU-val megbízott miniszter feladata az lesz, hogy úgy koordinálja a kormány munkáját, hogy a politika követni tudja azt, amiről az adminisztráció megegyezik az unióval folytatott tárgyalások során.

A kormányfő elmondta, a csatlakozási folyamat hosszú és nehéz lesz, s bizalomra meg hozzáértésre lesz szükség a vállalt kötelezettségek realizációjához.

Ivica Dačić hangsúlyozta, a kormány teljes mértékben támogatni fogja Tanja Miščevićet, Szerbia európai uniós csatlakozási főtárgyalóját.

Tanja Miščević: Nem félünk a nagy munkától

Szerbia nem tart attól a nagy munkától, amire az Európai Unióval folytatott tárgyalások során sor kerül majd – szögezte le szerdán Tanja Miščević, az ország európai uniós csatlakozási főtárgyalója.

A parlamentben megtartott tanácskozáson Miščević elmondta, a tárgyalási folyamatban részt vevő embereknek van tapasztalata, ez pedig optimizmusra ad okot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan, még január vége előtt megkezdődhetnek a tárgyalásokat.

Mint kifejtette, a fejlődés politikai üzenete nagyon fontos, mert azt mutatja, hogy felgyorsítható a folyamat, s a nem-kormányzati konferenciát már január vége előtt meg lehet tartani.

Tanja Miščević újságíróknak azt nyilatkozta, a tárgyalási platform létrehozása időigényes feladat, de a kormány a következő ülésein létrehozza a tárgyalásokhoz még szükséges struktúrákat, beleértve a pénzügyeket, azaz a tárgyalási folyamat anyagi költségeit is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Többi hír