Ugrás a tartalomra

Irodát kapott Tornyoson a falugazdász szolgálat

Irodát kapott Tornyoson a falugazdász szolgálat

Elsősorban az elektronikus ügyintézésben, a gazdaságok újrajegyzésében, az adatok módosításában és a támogatások igénylésében fordulnak hozzájuk a termelők.

Sokan várakoztak kedden a tornyosi helyi közösség épületében, ahol hetente egyszer nyújt segítséget a mezőgazdasági termelők ügyes-bajos dolgainak intézésében a falugazdász. Főleg kukoricát, búzát és repcét termesztenek a tornyosi határban.

Kállai Krisztián elsősorban a termeléssel kapcsolatos dokumentumok beadásának és az elérhető pályázatok ügyében kéri a falugazdász segítségét. „Most ez, hogy megnyílik a faluban, igen nagy segítség lesz az emberek számára. Ez nagyon sokat jelent ugye, hogy helyben el tudják intézni az ilyesfajta ügyeiket.”

A tornyosi termelők ügyintézéseivel Kalmár Beatrix, a Zentai Gazdakör falugazdásza van megbízva. „A gazdaságfelújításokat végezzük most, és a támogatásigényléseket. Nagyon nagy az érdeklődés, úgyhogy elméletileg 9-től 12-ig szoktam kinn lenni, de ilyenkor 15 óráig is dolgozom, mert annyira sokan jönnek hozzám.”

A Zentai Gazdakör közel két évtizede működteti sikeresen a falugazdász szolgálatot, ők voltak az úttörők ebben a tevékenységben. Az utóbbi évek történései ihlették a gazdakört, hogy a környező falvakra is kiterjesszék a hálózatot. Az elektronikus ügyintézésben ugyanis sokan nem találják fel magukat.

Kobrehel Ervin, elnök, Zentai Gazdakör: „Információt szolgáltatunk nekik, a papírmunkát megcsináljuk, amit teljes mértékben itt igénybe tudnak venni. El kell mondanunk, hogy Tornyos községben közel kétszáz termelőt szolgálunk ki, szerintem ez egy szép szám. Ezért érdemes kijönni és ezeket az embereket ugyanúgy helyzetbe hozni, lehetőséget adni nekik, hogy ne kelljen a gazdaságot bezárni, hanem tovább tudjanak működni.”

A digitalizáció folyamata alól a mezőgazdaság sem kivétel. Szinte már mindent online felületeken kell intézni az agráriumban is.

Huszár Zsolt, tanácselnök, Tornyos Helyi Közösség: „Sajnos a faluban nagyon sok idős termelő van, a fiatalok talán még megbirkóznak ezzel a problémával könnyebben, de az idős termelők nagyon nehezen tudnak eligazodni ezeken a rendszereken. Ez adta az ötletet, hogy csináljuk meg ezt az irodát. Körülbelül már egy éve már itt dolgozik a gazdakörnek az egyik munkatársa, és most jutottunk el abba a fázisba, hogy egy külön irodát tudtunk biztosítani a hölgynek, és ezentúl komfortosabban és talán könnyebben is el tudja végezni ezt a munkát.”

A tornyosi falugazdász iroda ünnepélyes avatásán mások mellett jelen volt Cegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is. A Zentai Gazdakör tervei között az is szerepel, hogy ha igény mutatkozik rá, Felsőhegyen és Keviben is működjön majd falugazdász szolgálat.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír