Ugrás a tartalomra
2021.09.22 - 08:20

Így, vagy úgy, de meg fog oldódni a cirill betűs útjelzőtáblák ügye Zentán

Így, vagy úgy, de meg fog oldódni a cirill betűs útjelzőtáblák ügye Zentán

 Ha az illetékes köztársasági közvállalat hamarosan nem cseréli le a kizárólag cirill betűs útjelzőtáblákat, akkor az önkormányzat saját költségén teszi ezt meg - nyilatkozta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere a Közügyekben.

Czegledi Rudolf elmondta: „Új táblákat helyeztek ki, amik sokkal jobban láthatóak, mint a régi kopottak, ami helyes és jól is csinálták, viszont nálunk is csak cirill írásmóddal írták ki. Interveniáltunk, tehát írásban elküldtük a Szerbiai Közutak Közvállalatnak, hogy kérjük, hogy latin betűs írásmóddal is legyen, hiszen nálunk is sok olyan turista fordul meg, vagy átutazó vendég, aki a cirill betűs írásmódot nem ismeri. Ígéret van, hogy meg fog történni, de volt olyan helyzet is, ahol kénytelenek voltunk az önkormányzat eszközeiből - mint például Tornyos központjában - kicserélni a táblákat, és két írásmóddal helyeztük ki. Ha a kérvényünknek nem lesz hatása, akkor kénytelenek leszünk a másik táblákat is ilyen módon megoldani.”

Az elmúlt időszakban egyébként számos fejlesztés valósult meg Zentán. Aszfaltozások, útjavítások, a víz- és csatornahálózat bővítése, javítása - ezek a Zentai Önkormányzat tevékenységének eredményei. A rendkívüli helyzetben is biztosították a község településein az élet zavartalan működését, egyetlen közvállalat sem került olyan helyzetbe, hogy szüneteltetni kellett volna a szolgáltatását.

Dévai Lonetta már több mint 4 éve él a párjával lakásban. Télen a távfűtés segítségével fűtik a másfél szobás albérletüket. Tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban sokkal hatékonyabban tudták felfűteni a lakásukat.

A következő fűtési szezonra a pénzügyi eredmények alapján egy árkorrekciót fognak kezdeményezni az önkormányzatban, amely az előzetes számítások szerint körülbelül 10%-os rezsicsökkenést kellene, hogy eredményezzenek a távfűtési számlák vonatkozásában.

Zenta község területén az elmúlt időszakban a kommunális fejlesztésekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek. A kommunális vállalat igazgatója elmondta, hogy a csövek mosatását rendszeresen végzik, erről a polgárok mindig tájékoztatva vannak. Ilyen esetben néha megtörténik, hogy elszíneződik a csapból kifolyó víz, azonban nem kell mást tenni, mint nyitva hagyni a vízcsapot, amíg a víz ki nem tisztul. A látszat ellenére ennek a víznek semmilyen káros hatása nincs, és fogyasztásra teljesen alkalmas.

A víznyomás csökkenését úgy lehetne a legkönnyebben kiküszöbölni, ha lehetőség lenne egy alacsony víztározó kiépítésére. A Kommunális Közvállalat igazgatója hozzátette, az önkormányzattal együtt azon dolgoznak, hogy ezek a tervek mihamarabb megvalósuljanak.

Befejeződtek a munkálatok a Zenta kivezető szakaszán lévő vasúti átjáró munkálatai. Az úttestet új aszfaltburkolattal látták el, valamint új síneket helyeztek le.

A malomnál lévő vasúti útszakasz felújítását már régen várták a helyiek, ugyanis a régi állapotában már teljesen járhatatlanná vált a járművek számára. A vasúti átjáró mellett a Mikszáth Kálmán utca is teljesen új útburkolatot kapott, mely tartományi támogatásokból valósult meg.

Zentán 34 utcára készültek el a kivitelezési tervek. Ebből 2 utcát delegáltak a Szerbia 2025 nevű programba, a többit pedig önforrásból és pályázati sikerességek függvényében tudják majd megvalósítani.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír