Ugrás a tartalomra

Ifjúsági otthon lesz a magyarcsernyei Fábián-házban

Ifjúsági otthon lesz a magyarcsernyei Fábián-házban

 A bánáti település megmaradt épített öröksége ugyanakkor nagyon szegényes. Lebontották a régi községházát, a három iskolaépületet is.

A település templomát ugyan sikerült felújítani, viszont az orvosi lakás, és a vasútállomás nagyon rossz állapotban vannak. A helyiek igyekeznek változtatni a helyzeten.

A Fábián családnak a település központjában álló családi házát annak örököse, a Szabadkán élő Dragčević Mészáros Sarolta nemrég Magyarcsernyének ajándékozta. Az épület a kései szecesszió egyik egyszerűbb alkotása.

Szilágyi Mária, nyugalmazott magyartanár, Magyarcsernye: „Ezt az épületet 1913-ban építtette gróf Csekonics Endre a mindenkori csernyei orvosnak. Első lakója dr. Jonkulov volt, utána pedig a Fábián család költözött be. Fábián Dénes 1919-től haláláig, 1947-ig Csernye orvosa volt. Ez az épület nagyon értékes - építészeti és történeti értékei vannak.”

Miután az épület használati joga átkerült Magyarcsernye hatáskörébe, megkezdődött az épület felújítása.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye Helyi Közösség: „Egyeztettem a civilszervezetek képviselőivel, hogy kinek is volna legnagyobb szüksége, vagy kinek milyen terve volna, hogyha ezt a házat elkapnánk. És közös beleegyezéssel a civil zervezetek képviselőivel, elnökeivel arra a megállapodásra jutottunk, hogy legjobban a magyarcsernyei Ifjúsági Klubnak volna szüksége új otthonra.”

A munkálatok a magyar kormány támogatásának köszönhetően kezdődtek meg és folynak jelenleg is – tette hozzá a tanácselnök: „Az udvar igen tágas, ami a kihasználását illeti, tervezünk még egy nyitott színpadot építeni és szeretnénk egy zárt, fedett teraszt is, amiben különböző fellépéseket, foglalkozásokat tudnánk tartani.”

A Fábián-háznak a csernyeiek számára mindig nagy jelentősége volt. Nem csak, hogy itt élt a falu orvosa, hanem sok éven át itt volt a rendelője is a doktornak.

Szilágyi Mária, nyugalmazott magyartanár, Magyarcsernye: „Amikor ennek az épületnek a jövőjéről gondolkoztam, hát nem éppen ifjúsági otthont képzeltem el. Úgy gondoltam, hogy szép lenne itt egy néprajzi gyűjteményt összeállítani, egy emlékszobát a Fábián családnak, esetleg Csernye történetéről néhány állandó kiállításra, ami dobozokban készen is áll.”

A felújítás folyamán az épület homlokzati részének megőrzik eredeti állapotát és egy emléktábla őrzi majd az egykori tulajdonosok emlékét.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen