Ugrás a tartalomra
2023.09.12 - 08:45

Határon átívelő segítségnyújtás

Bácsfeketehegyen ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma
Határon átívelő segítségnyújtás

A hétvégén tartották meg Bácsfeketehegyen a Kárpát-medencei egyeztető fórum regionális ülését. A fórumban a vajdasági gazdaszervezeteket és gazdálkodókat a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége képviseli. A találkozón jelen volt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese, valamint több helyi és határon túli szervezet képviselője. Az egybegyűlteket Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, valamint Juhász Bálint, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke köszöntötte. Nagy Miklós felhívta a figyelmet az egyeztető fórumok fontosságára és ezen találkozók létjogosultságára.

– Azok a tagszervezetek, amelyek a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkájában részt vesznek, tagjai ennek a regionális fórumnak is. Ezen a fórumon keresztül kapcsolódnak és érnek össze a Kárpát-medencei magyar gazdák szervezetei. Ide tartoznak a felvidékiek, a kárpátaljaiak, az erdélyiek, a mi vajdasági szervezeteink, a drávaközi és a muraközi szervezetek. Összesen hetvennégy tagszervezetünk van, ezeknek a képviselői látogattak el hozzánk, a Vajdaságba. Szó esett az elmúlt időszak tevékenységeiről és az elkövetkező időszak terveiről, valamint egy új szervezetet is felveszünk Bácsföldvárról, amely egyesület tavaly alakult meg, és a vidéki, mezőgazdasággal foglalkozó ifjúságot fogja össze. A Kárpát-medencei egyeztető fórum lényege abban nyilvánul meg, hogy ezek a gazdaszervezetek itt találnak egy közös csomópontra, itt tudnak egymással kapcsolatot teremteni. Nem mellékes az sem, hogy nagyon komoly aktivitások folynak ezeken a szervezeteken keresztül, az egyik ilyen legnagyobb program például a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű kezdeményezés, amelynek keretében az idén 26 tonna búzát sikerült összegyűjtenünk – tette hozzá a találkozó kapcsán Nagy Miklós.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségnek alelnöke kiemelte, hogy ebben a változó és átalakuló világban a piaci árak teljes átrendeződése zajlik olyan értelemben, hogy a terményárak teljesen lezuhantak, az inputárak az egekbe szöktek, jövedelem pedig szinte alig van. Hozzátette továbbá, hogy ezekről a dolgokról is beszélnünk kell, és meg kell osztanunk egymással, hogy Magyarország hogyan éli meg ezt a folyamatot mint európai uniós tagállam, és mi az, amit közösen tudunk tenni ellene. Hiszen a magyar és a szerb kormány között a történelmünk során a legmagasabb szintű és legkorrektebb együttműködés zajlik. Mindez vonatkozik arra is, hogy a magyar képviselők és államtitkárok ott vannak a szerb parlamentben.

– Az, hogy Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, azt jelenti, hogy teljes körű információval rendelkezünk az Európai Unió agrárélelmiszer-gazdaságáról. Fontos, hogy a brüsszeli irodánkon keresztül, amelyet az agrárgazdasági kamara működtet, az iroda által megszerzett információk eljussanak minden egyes Kárpát-medencei gazdaszervezethez. Hisz Magyarország az egyetlen olyan ország, amelyik önmagával határos, ezért a határon túl élő honfitársainkat éppúgy segítjük, mint a jelenlegi határon belül élő munkatársainkat. Ezért izgalmas, főleg a Vajdaságban élő gazdák számára, az a kérdés, hogy Szerbia az Európai Unióba igyekszik. A csatlakozási folyamatban fontos, hogy átfogó ismereteket adjunk át az unióról, és minden egyes, a felkészüléshez szükséges információt megadjunk az itt élő gazdáknak. Amikor ez a szerveződés létrejött, minden határon túli szervezet önként csatlakozott a Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködési fórumához. Azért vagyunk itt, hogy ne csak a múltról és az eredményekről beszéljünk, hanem a máról, a kihívásokról és a jövő lehetőségeiről is – mondta a Magosz elnöke.

Rávilágított arra is, hogy a Magyarok Kenyere program ennek az összefogásnak az egyik olyan lelki és érzelmi, valamint az egyik olyan erős pillére, amely nemcsak a magyar gazdák összetartozását erősíti, hanem a nemzet összetartozását is. Elmondta, hogy tizenötmillió búzaszem lisztté őrölve úgy egyesül a kenyérben, mint ahogy a tizenötmillió magyar a nemzetben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, GR
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün