Ugrás a tartalomra

Gyászszertartás a magyar áldozatok emlékére Újvidéken

Gyászszertartás a magyar áldozatok emlékére Újvidéken

 A városban a Futaki úti temető egykori katonatemetői részében tartottak gyászszertartást a második világháborús magyar áldozatok emlékére.

Jövőre várhatóan felavatják az 1944/45-ös események magyar áldozatainak emlékművét Újvidéken - mondta Kiss Gyula, a VMSZ újvidéki szervezetének alelnöke.

Matuska Márton újságíró a megemlékezésen elmondta: Újvidéken történt az egyik legtömegesebb kivégzés az 1944/45-ös események során. Azt áldozatok számát illetően azonban csak becslésekre lehet hagyatkozni. „Biztos, hogy megközelíti a kétezret. Ezek nem csak magyarok voltak természetesen, de elsősorban magyarok, németek és akadt közöttük még szerb is. Csodák csodájára mondja azt az ember, ha nem ismeri azt, hogy akkor milyen hangulat uralkodott itt is és mindenütt. A kommunisták mindenkit irtottak akikről feltételezték, hogy tehetnek ellenük valamit.”

Három évtizeddel ezelőtt a magyar áldozatokról még félelemben emlékeztek meg az emberek Újvidéken. Mára ez megváltozott, a fiatal generációk számára azonban hátramaradt az a feladat, hogy felkutassák, feltárják a múltbéli történéseket – hangsúlyozta Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja hétfőn. „Ha elődeink ezt végig csinálták harminc éven át, akkor most a fiataloknak példát kell követni és csak úgy építkezhetünk, csak úgy építhetünk a nemzet számára jövőt, ha azt tiszta alapokra építjük, rakjuk rá a téglákat.”

A VMSZ újvidéki szervezete óriási energiát fektetett abba, hogy elkészüljön az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékműve – mondta Kiss Gyula, a szervezet alelnöke. A munkálatokra vonatkozó közbeszerzés győztesét a megemlékezés napján hirdették ki. „Az emlékművet a jövő év folyamán szeretnénk felavatni. Újvidék városban a Limán 4-es és Telep városrészek közötti zöld területen, közterületen lesz felemelve. Én gondolom, hogy már a jövő év első felében.”

Az újvidéki megemlékezésen Magyarország Belgrádi Nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt is elhelyezte a kegyelet virágait a megcsonkított turulszobornál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto